Байден та Путін проведуть саміт з питань безпеки у Європі

Президент Франції Еммануель Макрон запропонував президенту США Джозефу Байдену та лідеру Росії Володимиру Путіну провести саміт з питань безпеки в Європі — обидва погодилися. Про це повідомляє пресслужба Єлисейського палацу.

Макрон ініціював саміт між президентами Байденом та президентом Путіним, який буде присвячений питанням безпеки та стратегічної стабільності в Європі.

"Обидва погодилися з ідеєю такого саміту в принципі", - йдеться у повідомленні.

Порядок денний зустрічі мають підготувати держсекретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров під час їхньої зустрічі, яка запланована на 24 лютого.

У Єлисейському палаці також додали, що саміт може відбутися лише за умови, що війська Російської Федерації на той час не вторгнуться в Україну.

Нагадаємо, днями на Донбасі розпочалося загострення ситуації. У зв’язку з цим президент США Джозеф Байден заявив, що лідер РФ Володимир Путін вже ухвалив рішення про вторгнення в Україну, але Кремль ще може обрати шлях дипломатії, щоб врегулювати ситуацію. За його словами, вторгнення російських військ можливе вже найближчими днями.

До цього західні ЗМІ повідомляли про можливість початку повномасштабних військових дій між Україною та РФ 16 лютого. Але цього дня загострення не сталося. Проте потім ситуація загострилася.

Причому, як повідомив прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон, президент США Джозеф Байден розповів західним лідерам, що, за даними розвідки, російські війська планують не просто увійти в Україну зі сходу, через Донбас, а й з Білорусі, де продовжилися спільні військові навчання цих країн.