"Запахло порохом": Росія та Білорусь вирішили продовжити спільні військові навчання

"Запахло порохом": Росія та Білорусь вирішили продовжити спільні військові навчання

Росія та Білорусь заявили, що продовжать "перевірку сил реагування", незважаючи на те, що російсько-білоруські військові навчання «Союзна рішучість» 20 лютого мали закінчитися. Пояснюють це нарощуванням військової активності біля зовнішніх кордонів та загостренням ситуації на Донбасі.

Про це повідомляє Міністерство оборони Білорусі.

Наголошується, що під час навчань будуть ретельно опрацьовані етапи оборони Союзної держави, які не були охоплені з таким ступенем деталізації навчальними питаннями попереднього періоду перевірки.

"На території суміжних держав створено численні угруповання військ та сил. У тому числі — третіх країн. Підвищено рівень готовності до застосування міжвидових формувань екстреного реагування НАТО з 7 до 5 діб на випадок так званої ескалації обстановки в Україні", - заявляють у Міноборони Білорусі.

Крім того, зазначається, що біля кордонів Росії та Білорусі "зросла чисельність незрозумілих навчань та операцій".

"Загалом спрямованість залишиться незмінною – забезпечити адекватне реагування та деескалацію військових приготувань недоброзичливців поблизу наших спільних кордонів", - сказав міністр оборони Білорусі Віктор Хренін.

Також він заявив, що Європу цілеспрямовано "підштовхують до війни".

"У Європі дуже сильно запахло порохом, її цілеспрямовано підштовхують до війни", - заявив Хренін.

Зазначимо, 10 лютого у Білорусі у прикордонних з Україною, Польщею, Литвою та Латвією районах розпочалися спільні з Росією військові навчання "Союзна рішучість - 2022". Вони мали закінчитися 20 лютого.

Крім того, 12 лютого у Чорне море увійшли російські бойові кораблі Чорноморського флоту   для "відпрацювання завдань оборони". Участь у навчаннях беруть корабельні сили, морська авіація та підрозділи бойових військ.

Також у НАТО заявили, що планує збільшити свою військову присутність у країнах Балтії та Польщі, якщо Росія залишить свої війська у Білорусі після закінчення запланованих військових навчань.