Більшість повідомлень про псевдомінування відправляють із пострадянських країн або з окупованого Донбасу — СБУ

вибухотехнік
Вибухотехнік. Фото: Status quo

У Службі безпеки України заявили, що з початку 2021 року встановлено вже 313 осіб, які здійснили лжемінування. Про це повідомляє прес-служба відомства.

"Якщо протягом 2021 року СБУ зафіксувала понад 1100 свідомо неправдивих анонімних повідомлень, то з початку 2022 року їх надійшло понад 300. Наразі жодне з них після ретельних перевірок не підтвердилося", — йдеться у повідомленні.

За попередньою інформацією, до поширення хвилі псевдомінувань залучають громадян України, які діють за хуліганськими мотивами чи заради розваги, не усвідомлюючи до кінця всіх можливих наслідків.

Встановлено, що більшість повідомлень надіслано користувачами Інтернету, що знаходяться на території сусідніх пострадянських країн або на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

"Спецслужби РФ активно використовують псевдомінування об'єктів соціальної сфери та критичної інфраструктури як один із елементів гібридної війни для посилення тиску на Україну", - стверджують у СБУ.

Останнім часом у різних містах України сталося одразу кілька масових "мінувань". На пошту поліції надсилали листа, в якому погрожували підірвати всі школи, дитячі садки та торговельно-розважальні центри у Броварах, якщо не отримають 2 млн гривень. Невідомі повідомили правоохоронців також про "мінування" всіх шкіл Києва.

За день перед тим правоохоронцям заявили про замінування Офісу президента України. Поліція провела перевірку, небезпечні предмети не були виявлені, під час перевірки працівників ВП не евакуювали. Того ж дня усі школи "замінували" у Рівному.

Це   відбувається незважаючи на те, що 2 березня 2021 року Верховна Рада ухвалила закон про посилення відповідальності за хибне повідомлення про замінування.