Більшість українців вважають Зеленського нездатним відбити російське вторгнення — опитування

Володимир Зеленський на фронті
Володимир Зеленський. Фото: пресслужба президента

55,7% українців вважають чинного президента Володимира Зеленського нездатним ефективно спрацювати в якості Верховного головнокомандувача у разі повномасштабного російського вторгнення. Лише 26,9% вважають, що він на це здатний, а решта 17,4% відповісти не змогли.

Про це свідчать результати опитування Українського центру економічних та політичних досліджень імені Олександра Разумкова.

Також 55,6% респондентів заявили, що вважають недостатніми дипломатичні зусилля, яких вживає Україна для запобігання такому вторгненню. Ще 28,6% вважають, що таких зусиль робиться достатньо, а 15,8% опитаних відповісти було важко.

62% при цьому зізналися, що не звертають уваги на заяви глави держави із закликом не панікувати. 21,5% сказали, що такі слова Зеленського їх заспокоюють, а 10,6% – навпаки, лише лякають. Не змогли обрати відповіді 5,9%.

З проведенням прямих переговорів Зеленського з російським президентом Володимиром Путіним погодилося б 26% респондентів, вважаючи їх дієвим способом досягнення миру. Водночас 56,3% відповіли, що переговори з Росією потрібно проводити лише за участю партнерів із США та Євросоюзу, вважаючи, що натиснути на Путіна можна лише загальними зусиллями. Інші 17,7% опитаних не дали відповіді.

Також більшість у 57,1% між пріоритетом витрат держбюджету на зміцнення армії та на "Велике будівництво" обрала перший варіант, а 22% — другий. Але не змогли зробити вибір майже стільки ж опитаних — 21%.

Телефонне опитування (САТІ) проводилося 28-31 січня серед 1206 респондентів із усіх підконтрольних Україні регіонів. Теоретична похибка вибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,9% із ймовірністю 0,95.

Зазначимо також, що згідно з цим опитуванням, українці розділилися навпіл в оцінці реальності загрози вторгнення Росії та своєї готовності захищати Україну особисто.

При цьому, згідно з результатами опитування Центру Разумкова, проведеного наприкінці листопада минулого року, половина українців також вважає Зеленського не здатним повернути Донбас та Крим.