Через загрозу агресії Росії ЄС підготував програму макрофінансової допомоги Україні на 1,2 млрд євро

єврокомісія
Єврокомісія. Фото: Depositphotos

Європейський Союз розробив нову програму макрофінансової допомоги Україні обсягом 1,2 млрд євро. Про це на брифінгу заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Вона сказала, що новий пакет допоможе Україні закрити "фінансові потреби, викликані конфліктом", а також підтримає стійкість країни.

Виділення цієї допомоги мають схвалити Рада Європи та Європарламент. Планується, що перший транш становитиме 600 млн євро.

Глава Єврокомісії анонсувала також збільшення вдвічі (на 120 млн євро) суми грантів, які будуть виділені Україні у 2022 році.

Нагадаємо, Україна звернулася до Євросоюзу з проханням про додаткову фінансову допомогу, оскільки країна зіткнулася із загрозою потенційного вторгнення з боку військ Росії, які зосередилися на кордонах. Передбачалося, що остаточна цифра залежатиме від оцінки дефіциту державного фінансування, але, враховуючи масштаб зобов'язань країни, вона, швидше за все, перевищить 1,2 мільярда євро.

Україна 24 листопада 2021 року отримала другий транш макрофінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду за програмою stand-by – він становив близько 700 млн доларів. У серпні цього ж року Україна також отримала від МВФ значно більшу суму — 2,7 млрд доларів — без жодних умов. Це була разова виплата членам фонду для підтримки світової економіки, здійснена пропорційно до вкладу кожної країни у МВФ.

Але невиконання планів із запозичень призвело до реального дефіциту грошей у Мінфіну на рівні від $3 до 5 млрд, які зі змінним успіхом вдається покрити лише за рахунок внутрішніх позик.

Фото: Depositphotos