ЄС близький до консенсусу щодо ембарго на російську нафту, - ЗМІ

ЄС близький до консенсусу щодо ембарго на російську нафту, - ЗМІ

Лідери Європейського союзу близькі до того, щоб домовитися щодо шостого пакету санкцій проти Росії, включаючи ембарго на російську нафту. Про це пише CNN.

CNN, посилаючись на представника ЄС, пише, що ембарго охоплюватиме понад дві третини імпорту нафти з Росії, включаючи всі морські постачання.

"Дипломатам Європейського союзу не вдалося в неділю дійти консенсусу щодо умов ембарго, але в понеділок вони провели подальші переговори, намагаючись подати угоду на схвалення лідерів ЄС на саміті того ж дня. За словами чиновника, було надано деякі тимчасові виключення для забезпечення безпеки постачання. для певних держав-членів, додавши, що рада повернеться до цих винятків "якнайшвидше", - повідомляє СNN.

Видання повідомляє, що крім нафтового ембарго новий пакет санкцій проти Росії включатиме інші заходи, у тому числі відключення від платіжної системи SWIFT найбільшого російського банку "Сбербанк", заборона ще трьох російських державних мовних компаній, а також внесення до списків санкцій осіб, які вчинили воєнні злочини в Україні.

Нагадаємо, ЄС ніяк не погодить шостий пакет санкцій проти Росії у зв'язку з війною, яку ця країна розв'язала проти України. Єврокомісія запропонувала поетапне запровадження ембарго на імпорт російської нафти до країн ЄС, оскільки надходження від такої торгівлі є одним із ключових джерел поповнення російського бюджету, що дозволяє країні-агресорові продовжувати війну проти України.

Плани ЄС запровадити нафтове ембарго щодо Росії нині блокує лише Угорщина. Вона готова його   підтримати   за 18 млрд євро інвестицій.