Європарламент дозволив інвестиції у будівництво нових газових ТЕС та атомних станцій

ТЕС, ТЕЦ, атомна станція, атомна електростанція

Європейський парламент підтримав ініціативу Єврокомісії включити газову та атомну генерацію до списку екологічно стійких видів економічної діяльності.  

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Про це йдеться на сайті Європарламенту. 

Зазначається, що на засіданні Європарламенту у середу, 6 липня, 278 із 639 присутніх депутатів проголосували за блокування такого рішення, тоді як 328 депутатів були проти та ще 33 утрималися. Для отримання парламентського вето була потрібна більшість у 353 із 705 голосів. 

Голосування означає, що нові газові заводи зможуть отримати свіжий пул грошей від екологічних, соціальних і управлінських інвесторів, хоча протягом обмеженого часу і лише тоді, коли ці потужності замінять вугільні станції. 

Це також послужить поштовхом для ядерного сектору Європи, який страждає від труднощів, який такі країни, як Франція, рекламували як джерело енергії з низьким вмістом вуглецю, яке має вирішальне значення для заміни російського викопного палива.

Тепер блокування визнання газу та атомної енергії "зеленими" можливе лише в тому випадку, якщо правом вето скористаються щонайменше 20 із 27 країн Євросоюзу.  

Експерти вважають такий варіант малоймовірним. Це означає, що вже з 2023 року може набути чинності таксономія - список технологій, які інвестори зможуть просувати на ринку як такі, що допомагають у боротьбі зі зміною клімату.

Варто зазначити, що внесення до таксономії атома та газу вже кілька місяців є предметом критики численних екологів та експертів. Виконавчий директор Європейської федерації за транспорт та довкілля Вільям Тодтс вважає, що внаслідок рішення про таксономію мільярди євро, які інакше інвестували б у відновлювану енергетику, підуть на газові ТЕС і ТЕЦ.

Нагадаємо, що державна інспекція ядерного регулювання зупинила дію двох угод з Росією щодо співробітництва у сфері ядерної безпеки.