Кабмін відібрав у Мінкульту Довженко-Центр, підпорядкувавши його Держкіно

Здание Довженко-Центра в Киеве. Фото: Wikimapia
Будівля Довженко-Центра в Києві. Фото: Wikimapia

Кабінет міністрів передав цілісний майновий комплекс державного підприємства "Національний центр Олександра Довженка" у сферу управління Державного агентства з питань кіно.

Як передає "Інтерфакс-Україна", таке рішення було ухвалено на засіданні уряду 26 січня. До цього підприємство перебувало у сфері управління Міністерства культури та інформаційної політики.

Держкіно Кабмін доручив у тримісячний термін затвердити стратегічний план розвитку Довженко-Центру. Наголошується, що метою ухвалення рішення є ефективне управління об'єктами державної власності, а також сприяння належному виконанню завдань, покладених на Держкіно.

Нагадаємо, що 10 листопада 2021 року уряд вивів саме Держкіно з-під підпорядкування Мінкультури та підпорядкував його собі безпосередньо, причому без погодження з міністерством.

Сам чиновник, який перебував під час прийняття рішення у відрядженні в Парижі, обурився ним і назвав його нелогічним і таким, що суперечить концепції реформи про передачу операційних функцій відповідним службам та агентствам.

"Це як забрати у компанії транспортний відділ і передати його в управління раді директорів. Такі стиль та підходи до управління процесами мене дивують – не мій концепт та цінності", — заявив тоді Ткаченко.

У зв'язку з незгодою з рішенням уряду навіть написав заяву про відставку з посади міністра, яка лише за кілька днів надійшла до Верховної Ради.

Проте лідер фракції монобільшості "Слуга народу" Давид Арахамія тоді заявив, що правляча політсила не збирається підтримувати відставку Ткаченка ніби тому, що той не порадився з депутатами з цієї фракції перед публічним оголошенням про рішення.

Пізніше Арахамія заявив, що Ткаченко взагалі передумав звільнятися після того, як поспілкувався на цю тему з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем. За його словами, "ця історія залишилася лише у медіапросторі".

Зазначимо, що Національний центр Олександра Довженка є найбільшим кіноархівом України, в якому зберігаються понад 9 тисяч художніх, документальних, анімаційних українських та зарубіжних фільмів та тисячі архівних документів з історії українського кіно.

Підприємство було засноване у 1994 році на базі найбільшої за часів СРСР української кінокопіювальної фабрики (заснованої у 1938 році). Будівля центру розташована на Голосіївській площі у Києві біля однойменної станції метро.

Довженко-Центр об'єднує кіносховище, єдину в Україні кінокопіювальну лабораторію, Музей кіно, паперовий кіноархів, медіатеку та власне видавництво. Свою діяльність підприємство описує як збереження, популяризацію, дослідження та розповсюдження національної кіноспадщини в Україні та за кордоном.