Латвія збирається відновити призовну службу в армії

Латвія збирається відновити призовну службу в армії
Фото: Flickr/latvijas_armija

Міністерство оборони Латвії ініціює запровадження загальної обов'язкової військової служби. Як передає LSM.lv, про це 5 липня заявив голова відомства Артіс Пабрікс.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

За словами міністра, чинна зараз система контрактної військової служби себе вичерпала. При цьому Міноборони планує поступовий перехід до обов'язкової служби протягом п'яти років.

Так, з 1 січня 2023 року у відомстві хочуть розпочати перший етап, на якому заявки на службу зможуть подати добровольці. Очікується, що на цьому етапі лави Національних збройних сил поповнять 1 тисячу новобранців у перший рік.

Призовним віком для чоловіків будуть 18-27 років. Жінки зможуть вступити на військову службу добровільно. Призов буде передбачено проводити двічі на рік - 1 січня та 1 липня, на строк 11 місяців - зі звільнювальним терміном у місяць та з можливістю їздити додому на вихідні.

Призовникам виплачуватимуть компенсацію у 400 євро на повсякденні витрати, за держрахунок їм забезпечать харчування та проживання у казармах, а також спортивну інфраструктуру.

На вибір призовники мають чотири види військ. Можливо буде включитися у військову службу або укласти п'ятирічний контракт на службу у лавах національної гвардії "Земессардзе" (20 днів участі у зборах щорічно). Передбачено буде ще курс командирів у вищій школі та альтернативну службу.

Зазначимо при цьому, що ще у травні Пабрікс заявляв, що в найближчому майбутньому термінової служби у латвійській армії не буде, а якщо і буде прийнято таке рішення, то "потрібно розуміти, що служба в армії в європейській країні – зовсім не те, що багато хто пережив в армії за радянських часів".

Нагадаємо, що раніше у Латвії вже діяла призовна армія, проте з 1 січня 2007 року країна перейшла на її професійне укомплектування. За даними на 2022 рік, у латвійській армії служать 6,5 тисячі осіб, у резерві знаходяться ще 15 тисяч, у парамілітарних формуваннях - ще 8,2 тисячі.