На тлі загрози агресії РФ Україна отримає 600 млн євро від ЄС без додаткових умов

зеленський домбровскіс
Володимир Зеленський і Валдіс Домбровскіс

У ході зустрічі президента України Володимира Зеленського з виконавчим віцепрезидентом Європейської комісії Валдісом Домбровскісом сторони обговорили отримання макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі 1,2 млрд євро — половина її надійде першим траншем. Про це повідомляє Офіс президента.

Зеленський зазначив, що рішення про виділення цієї допомоги стало сигналом для фінансових ринків та сприяє підтримці стабільності української економіки.

"Наша стратегія спрацювала: говорити не про війну, а про економіку. Сьогодні – перший день, коли ми не витратили жодного долара із наших резервів на підтримку курсу гривні", – зазначив гарант.

Сторони домовилися, що перший транш макрофінансової допомоги у розмірі 600 млн євро буде виплачено без додаткових умов одразу після завершення всіх необхідних процедур.

Президент України окремо подякував за фінансування для України, передбачене Економічним та інвестиційним планом Східного партнерства, яке буде спрямоване, зокрема, на підтримку малих та середніх підприємств.

"Ваш візит у ці складні часи є для нас ще одним знаком беззастережної підтримки Євросоюзом суверенітету та територіальної цілісності України", – сказав Зеленський Домбровскісу.

Україна звернулася до Євросоюзу з проханням про додаткову фінансову допомогу, оскільки країна зіткнулася із загрозою потенційного вторгнення з боку військ Росії, які зосередилися на кордонах.

Європейський Союз розробив нову програму макрофінансової допомоги Україні обсягом 1,2 млрд євро. Новий пакет має допомогти Україні закрити фінансові потреби, спричинені ситуацією, а також підтримає стійкість країни.

Незадовго до цього заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма повідомив, що Україна має намір взяти кредит у Франції на один мільярд доларів. Загалом планується залучити 3-5 мільярдів доларів пільгових кредитів.