Німеччина вимагає не включати заходи проти енергосектору до пакету можливих санкцій проти Росії — Bloomberg

Німеччина вимагає не включати заходи проти енергосектору до пакету можливих санкцій проти Росії — Bloomberg

Уряд Німеччини вимагає, щоб пакет санкцій проти Росії, які можуть бути введені через ситуацію навколо України, не включав заходів проти енергетичного сектора. Причиною такої позиції є побоювання, що постачання енергії до Європи може опинитися під загрозою.

Про це повідомляє Bloomberg.

Як пише видання, поки союзники працюють над комплексним набором заходів, кожна країна намагається убезпечити свою економіку від потенційно значних "побічних ефектів" від запровадження санкцій.

При цьому запропонований урядом Німеччини виняток із санкцій заходів проти енергосектору не запобігатиме можливим заходам проти газопроводу "Північний потік-2".

За даними джерел видання, аналогічну думку підтримують і інші західноєвропейські країни.

Як повідомив один із чиновників, виняток для енергетичного сектора може стати частиною узгодженого зі США остаточного пакету санкцій, який буде запроваджений у разі вторгнення Росії до України.

Німеччина передала документ із своїми пропозиціями європейським союзникам. Як пише Bloomberg, його підготували після того, як уряд Німеччини зіштовхнувся з критикою через відмову поставити Україні оборонне озброєння.

Німецький уряд, за даними агентства, готовий підтримати обмеження проти суверенного боргу, російських держпідприємств та банків, зокрема блокування їх доступу до розрахунків за операціями в доларах США.

Загалом серед заходів, які може підтримати Німеччина:

  • заморозка активів та заборона на операції для деяких російських банків;
  • торгова заборона щодо низки держпідприємств Росії, яка фактично змусить їх залишити фондові ринки;
  • обмеження на імпорт із Росії деяких металів та хімікатів, а також на експорт деяких предметів розкоші та високотехнологічних товарів;
  • посилення обмежень щодо товарів, які можуть використовуватися в цивільних та військових цілях;
  • заборони на поїздки та заморожування активів олігархів;
  • обмеження на інвестиції у Росії;
  • подальші обмеження проти суверенного боргу та обмеження на ринку капіталу для держпідприємств.

Нагадаємо, законопроект про введення санкцій проти російського газопроводу "Північний потік-2", автором якого є сенатор-республіканець Тед Круз, 13 січня не набрав достатньої кількості голосів у сенаті США.

Водночас адміністрація президента США Джозефа Байдена шукає способів забезпечити енергопостачання країн Європи у разі, якщо Кремль скоротить експорт нафти та газу у відповідь на підтримку України.

У січні 2022 року представники Держдепартаменту США вже звернулися до енергетичних компаній із запитом, чи зможуть вони забезпечити додаткове постачання газу у разі вторгнення Росії в Україну.