Посольство США закликає американців їхати з України та публікує маршрути евакуації

Посольство США закликає американців їхати з України та публікує маршрути евакуації
Посольство США закликає американців їхати з України та публікує маршрути евакуації

Посольство США повторно закликало американців залишити Україну. Громадянам США запропоновано дорожню картку з переліком країн для від'їзду з України.

Про цейдеться у повідомленні на сайті американського посольства.

Цього разу дипломатичне відомство опублікувало варіанти від'їзду своїх громадян із України.

"Ситуація з безпекою в Україні, як і раніше, залишається непередбачуваною через збільшені загрози воєнних дій Росії і може погіршитися без попередження. Громадянам США в Україні слід розглянути можливість виїзду зараз, використовуючи комерційні або інші приватні транспортні засоби", - йдеться в повідомленні на сайті посольства.

Також відомство публікує список країн, як можна виїхати з України суходолом. Пропонуються такі варіанти: Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія та Молдова. Примітка: через територію Придністров'я не можна.

Дипломати також перераховують список ковід-обмежень для американців, які є у зазначених країнах.

У відомстві додали, що посольство США у Києві залишається відкритим. Звідти можна забирати паспорти США, отримувати свідоцтва про народження та інші документи.

"Департамент просить усіх громадян США в Україні заповнити онлайн-форму, щоб ми могли зв'язатися з вами. Це особливо важливо, якщо ви плануєте залишитися в Україні. Нарешті, як зазначалося в попередньому повідомленні, доступні комерційні рейси з міжнародних аеропортів України", - йдеться у повідомленні посольства.

Нагадаємо, що 24 січня посольство США в Україні оголосило, що Держдепартамент дозволив добровільний від'їзд його співробітників, а також   розпорядився   обов'язково вивезти родичів співробітників.

Українське МЗС назвало цей крок   "передчасним" і заявив, що кардинальних змін у ситуації з безпекою останнім часом не сталося, щоб ухвалювати такі рішення.

Великобританія ж, за даними ВВС,  також почала   відкликати співробітників свого посольства в Україні на тлі попереджень про можливе російське вторгнення. За нею пішли   Австралія   і   Канада .

Президент України Володимир Зеленський заявив, що дії згаданих країн "не означають неминучу ескалацію, а є тонкощами складної дипломатичної гри".