Російські війська прибули до Білорусі: угруповання знаходиться за 40 км від кордону з Україною

техніка росія
Російська техніка у Білорусі. Фото: Міноборони РФ

До Республіки Білорусь з технікою та озброєнням увійшли перші підрозділи військ Росії, які мають брати участь у спільному навчанні "Союзна рішучість-2022", повідомили у Міноборони РФ.

Підрозділи Східного військового округу здійснили марш комбінованим способом – своїм ходом та залізничним транспортом. Вони вже перебувають на полігонах у Білорусі.

Російські війська у Білорусі

Перший етап має тривати до 9 лютого 2022 року. Він передбачає перекидання та створення в найкоротші терміни угруповань військ на території Республіки Білорусь, організацію охорони та оборони державних та військових об'єктів країни, перевірку готовності ППО виконати завдання щодо прикриття важливих об'єктів.

Другий етап пройде з 10 по 20 лютого та включає спільне вчення "Союзна рішучість-2022".

Розслідувальна група Conflict Intelligence Team (CIT), проаналізувавши дані в соцмережах, повідомила , що російська техніка розташувалася табором у безпосередній близькості від кордонів України - в районі станції Речиця в Гомельській області Білорусі. Звідти трохи більше 40 кілометрів до Чернігівської області України та 90 кілометрів до Київської області. Причому російських військових виявили у районі, де немає полігонів, які заявлені для навчань .

У Кремлі також заявили, що не обговорюватимуть вимоги США щодо відведення військових підрозділів від кордону з Україною та "повернення військ" до казарм. А Сенат США опублікував законопроект щодо запровадження санкцій проти Росії у разі вторгнення російських військ в Україну. До списку санкцій окремо потрапили президент РФ Володимир Путін та інші представники верхівки влади.

У проекті санкцій також є російські банки. Проти них мають запровадити обмежувальні заходи протягом 30 днів після можливого повномасштабного вторгнення. Крім цього, документ передбачає запровадження санкцій проти зовнішнього боргу РФ та російського газопроводу "Північний потік-2".

Нагадаємо, Олександр Лукашенко заявив, що ще у грудні домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно провести позапланові навчання "на західних рубежах Союзної держави та на південному фланзі Білорусі".