Росія подала касацію на рішення Нідерландів повернути Україні "скіфське золото"

скіфське золото
Фото: сайт Національної академії наук України

Російська сторона 26 січня подала касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама про повернення колекції скіфських золотих прикрас, які раніше розміщувалися в Криму, Україні. Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

"Ми не здивовані, що російський окупант хоче продовжити свою брудну гру щоб на якомога довше затягнути судовий процес, який вже триває сім років. Але скільки б це не тривало в часі, ми продовжимо захист своїх інтересів. Ми готові втретє довести приналежність артефактів до музейного фонду України вже у Верховному суді Королівства Нідерланди", - заявила вона.

Нагадаємо, що колекція скіфського золота п'яти українських музеїв (зокрема чотирьох кримських — Центрального музею Тавриди, Керченського та Бахчисарайського історико-культурних заповідників та заповідника "Херсонес Таврійський") була направлена у лютому 2014 року для виставки в німецькому Бонні, а потім до музею Алларда Пірсона в Амстердамі.

Однак наприкінці лютого Росія окупувала Крим, а 18 березня оголосила його своєю територією. Нідерландський музей, однак, після виставки не став повертати колекцію ані до Києва, ані до Криму, що набув спірного статусу.

У вересні 2015 року 19 експонатів з Музею історичних коштовностей, що брали участь у виставці на території Києво-Печерської Лаври, повернули до Києва, при цьому всі інші експонати — кримські — залишилися в Нідерландах.

14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама вирішив повернути експонати кримських музеїв, виставлені в Нідерландах, Україні. Суд дійшов думки, що оскільки Крим не є суверенною державою, він не може претендувати на експонати як культурну спадщину.

У січні 2017 року чотири кримські музеї подали апеляційну скаргу на це рішення. В апеляції справа розглядалася майже чотири роки, зокрема тому, що у вересні 2019 року Міністерство юстиції України заявило, що у зв'язку з низкою обставин суддя Апеляційного суду Амстердама, який розглядав справу, може бути упереджений, і заявило про його відведення. У жовтні 2020 року клопотання про відведення судді було задоволено. Зрештою 26 жовтня 2021 року цей суд виніс рішення, яке знову виявилося на користь України.