Росіяни не захоплять Донбас, бо зазнали численних втрат у боях за Сєвєродонецьк, — ISW

Росіяни не захоплять Донбас, бо зазнали численних втрат у боях за Сєвєродонецьк, — ISW

Російська армія кинула значні сили на штурм Сєвєродонецька, у важких боях окупанти зазнали сильних втрат як у техніці, так і в живій силі. Це послабило супротивника, тому тепер, швидше за все, росіяни не мають ресурсів для захоплення всієї Донецької області.

Такого висновку дійшли експерти Інституту вивчення війни (ISW) після аналізу поточної ситуації на фронті.

"Російські сили, очевидно, обмежені рельєфом місцевості на Донбасі і продовжать стикатися з проблемами при перетині річки Сіверський Донець, щоб завершити оточення Сєвєродонецька та Лисичанська, і продовжити просування на захід від Лиману у напрямку Слов'янська через Райгородок", - резюмують військові.

Очевидно, як зазначають експерти, Росія спробує захопити Сєвєродонецьк, щоб оголосити про нову "перемогу" — окупацію Луганської області. Аналітики не дають прогнозів у реалістичності такого розвитку події, але наголошують, що надалі РФ не вистачить сил для захоплення всього Донбасу.

Варто виділити ще кілька пунктів із аналітичної оцінки ситуації на війні ISW:

  • російська операція по наступу на Слов'янськ з південного сходу від Ізюму і на захід від Лиману, як і раніше, мало просунулися, і навряд чи досягне мети найближчими днями;
  • російські війська поступово просувалися навколо Авдіївки;
  • українські контрнаступи на північному заході Херсонської області відтіснили російські війська на східний берег річки Інгулець.

Нагадаємо, станом на 1 червня, російські загарбники окупували 80% Сєвєродонецька Луганської області, включаючи його східну частину. У місті продовжуються вуличні бої.