США передадуть Україні гелікоптери Мі-17, які призначалися для Афганістану

гелікоптери мі-17
Гелікоптери Мі-17. Фото: Вікіпедія

Сполучені Штати Америки передадуть Україні бойові гелікоптери Мі-17, які раніше призначали Афганістан. Про це прес-секретар Білого дому Дженніфер Псакі повідомила під час брифінгу.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

"Ми недавно повідомили Конгресу про намір поставити гелікоптери Мі-17", - сказала вона.

Спікер Білого дому також зазначила, що "США направили більше оборонного озброєння в Україну, ніж будь-хто в історії". "Минулого тижня ми зобов'язалися надати ще $600 млн на оборону", - додала вона.

Під час брифінгу Псакі сказала, що наступного тижня США дадуть письмову відповідь Росії на її пропозицію про взаємні гарантії безпеки.

Йдеться про можливу передачу гелікоптерів Мі-17 Україні зайшла ще наприкінці 2021 року. Тоді міністр оборони Олексій Резніков під час візиту до США запросив у Вашингтона постачання озброєння, яке призначало Афганістану. Подібне озброєння має створити потенційний щит від руйнівних бомбардувань РФ та електромагнітних атак, які, ймовірно, будуть йти разом із будь-яким наступом на Україну.

Стало також відомо, що США дозволили своїм союзникам постачати зброю Україні. Першими вирішили скористатися цим правом країни Балтії, які вже офіційно заявили, що відправлять протитанкові ракетні комплекси Javelin та ракети інших видів.

З США Росія хоче домовитися про те, щоб не використовувати територію інших держав для підготовки або здійснення збройного нападу проти іншої сторони, а також для "інших дій, що торкаються корінних інтересів" її безпеки.

США за цим договором будуть зобов'язані виключити подальше розширення НАТО на схід з відмовою від прийому до Альянсу колишніх членів СРСР, а також не створювати військові бази в країнах колишнього СРСР, які не є членами НАТО, та не використовувати їхню інфраструктуру для ведення будь-якої військової діяльності.