Ткаченко закликав не піддаватися дезінформації західних ЗМІ про вторгнення РФ

Александр Ткаченко и британский премьер Борис Джонсон в Киеве. Фото: Facebook-страница Ткаченко

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко закликає не піддаватися дезінформації, яку поширюють іноземні ЗМІ щодо гіпотетичного масштабного вторгнення Росії в Україну. Про це він написав у своєму Telegram-каналі.

"Перед тим, як довіряти, перевіряй. Це має стати правилом для кожного під час читання чи перегляду будь-яких новин та повідомлень. У нинішній час, коли джерел інформації безліч, складно відсортувати, яка новина правдива, а яка є фейком. Це стосується не лише українських чи російських, а і іноземних ЗМІ", — зазначив чиновник.

За його словами, такі матеріали можуть бути інструментом впливу, джерелом дезінформації, вигідним насамперед урядам чи спецслужбам відповідних країн.

"Найсвіжіший приклад — чергова стаття у німецькому Bild, який вже публікував сумнозвісну карту "окупації України". Тепер бачу там нові "лякалки" про табори для незгодних з путінською політикою. Це, звісно, не відповідає дійсності", — наголосив міністр.

Ткаченко закликав користуватися офіційними джерелами інформації, зокрема повідомленнями Офісу президента, Міністерства оборони, Міністерства закордонних справ та Міністерства внутрішніх справ.

"Які у свою чергу запевняють що Україна готова до будь-якого розвитку ситуації, хоча широкомасштабний конфлікт вважаємо малоймовірним. У черговий раз прошу всіх перевіряти будь-яку інформацію, яка має ознаки фейку. Інформаційна гігієна має бути таким самим простим правилом, як мити руки перед їжею. А ми продовжимо закликати іноземні ЗМІ не вважати ОРДЛО ньюзмейкерами та утриматись від поїздок туди з огляду на безпеку", —додав він.

Нагадаємо, що в останні три місяці заяви лідерів США, Євросоюзу та НАТО про масштабне нарощування військ РФ поблизу кордонів України та підготовку нею до вторгнення супроводжувалися великою кількістю публікацій у західних ЗМІ, що описують сценарії ймовірної окупації України та пов'язаних із цим подій. Такі повідомлення з'являються в американських та європейських виданнях, що посилаються на анонімні джерела, й досі. Зокрема, напередодні американське агентство Bloomberg повідомило про початок вторгнення РФ в Україну, хоча незабаром і вибачилося за таку публікацію і видалило її.

При цьому якщо спочатку Україна не спростовувала, але й не педалювала таку інформацію, то останнім часом її реакція звелася до фактичного заперечення таких намірів РФ та закликів припинити паніку, у тому числі на рівні президента.

Більше того, з цією метою Володимир Зеленський 28 січня навіть провів прес-конференцію для іноземних ЗМІ, де, незважаючи на колишні суперечливі заяви, вже прямо звинуватив США у нагнітанні ситуації, що дуже негативно позначається на українській економіці.

У свою чергу 3 лютого міністр оборони Олексій Рєзніков запевнив, що Україна не фіксує підготовку Росією ударних угруповань для військового наступу на підконтрольні Україні території. Більше того, за його словами, Україна не чекає на військові провокації і з боку Білорусі.

При цьому суперечка навколо ймовірності російського вторгнення вже призвела до дипломатичного скандалу в Ізраїлі, який не був залучений до цієї ситуації: МЗС цієї країни 3 лютого викликало до себе посла України через його різкі висловлювання на адресу міністра закордонних справ Яїра Лапіда, котрий засумнівався у загрозі вторгнення РФ. У відповідь його український колега Дмитро Кулеба зізнався, що особисто інструктував усіх українських послів вести "рішучий та жорсткий захист національних інтересів України".