США попереджали Україну про "фабрикацію РФ відео для виправдання вторгнення", але досі мовчать про подробиці — МЗС

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ україни
Дмитро Кулеба. Фото: пресслужба МЗС

Міністерство закордонних справ України заявляє, що було попереджено про наявність у американської розвідки інформації про нібито підготовку Росією відеозйомок з імітацією нападу українських сил на російську територію або "російськомовне населення" для створення приводу для масштабного вторгнення РФ в Україну.

Водночас, як повідомив на брифінгу глава відомства Дмитро Кулеба, українська сторона поки що не отримувала від США докладної інформації про цю ситуацію.

"Сполучені Штати незадовго до оприлюднення інформації поділилися нею з нами, попередили про те, що така інформація є. Ми зараз чекаємо більше деталей. Щодо української розвідки, то треба питання зараз направити їм, я поки що жодних звітів не бачив", — сказав він.

Чиновник нарік на те, що 3 лютого у нього був "настільки скажений день, що навіть не було вільної секунди переговорити зі своїми колегами" з українських розвідувальних органів, проте він пообіцяв обов'язково зробити це у п'ятницю.

"Але якщо коротко, то ми знали від США про те, що така інформація буде оприлюднена. У принципі, те, що було оприлюднено, нас не дивує. Ми з вами з 2014 року бачили багато підступних дій РФ. Ми бачили, що вони не перед чим не зупиняються, коли намагаються щось сфальсифікувати та звинуватити у чомусь черговому Україну", — наголосив міністр.

У цьому контексті він пригадав операцію із захоплення території Криму в 2014 році російськими військовими, які діяли без жодних відзнак.

"Власне, вся операція з незаконної окупації Криму також пройшла, що називається, під фальшивим прапором, тому що російські солдати зняли будь-які відзнаки з себе, будь-які символи, які могли їх ідентифікувати, і під непізнаним прапором окупували Крим, хоча всі розуміли, що це росіяни", — наголосив дипломат.

За його словами, у цьому питанні дуже важливо, що будь-які плани та наміри Росії завдяки подібним публікаціям "виводяться на світ", завдяки чому їх вдається зірвати. Також Кулеба запевнив, що Україна продовжить співпрацю зі США щодо розвідувальної та дипломатичної лінії "для викриття злісних намірів РФ".

Нагадаємо, що напередодні видання The Washington Post з посиланням на джерела в адміністрації президента Джозефа Байдена заявило, що Росія вже завербувала людей, які будуть причетні до фабрикації відео про нібито напад українських сил, причому російська розвідка нібито бере безпосередню участь у цих діях.

Пізніше спікер Державного департаменту США Нед Прайс підтвердив, що таку інформацію справді має американська розвідка.

"Виробництво цього пропагандистського відео є одним із низки варіантів, які російський уряд розробляє як фальшивий привід для ініціювання та потенційного виправдання військової агресії проти України", — заявив він.

Нагадаємо також, що в середині січня американський канал CNN вже заявляв, що США мають інформацію про підготовку Росією операції під чужим прапором, щоб створити привід для вторгнення на сході України.

Водночас 2 лютого було оголошено, що керівництво США вирішило більше не використовувати визначення "неминуча" для характеристики можливого вторгнення Росії в Україну. Більше того, колишній спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер напередодні заявив, що це вторгнення "все менш ймовірне", і визнав, що евакуація дипломатів США з України дала неправдивий сигнал світові.

При цьому реакція України на заяви західних ЗМІ і лідерів США, Євросоюзу і НАТО, що тривають уже три місяці, про масштабне нарощування військ РФ поблизу кордонів України і підготовку до масштабного вторгнення останнім часом звелася до фактичного заперечення таких намірів РФ, у тому числі на рівні президента.

Більше того, з цією метою Володимир Зеленський 28 січня навіть провів прес-конференцію для іноземних ЗМІ, де, незважаючи на колишні суперечливі заяви, вже прямо звинуватив США у нагнітанні ситуації, що дуже негативно позначається на українській економіці.

У свою чергу 3 лютого міністр оборони Олексій Резніков запевнив, що Україна не фіксує підготовку Росією ударних угруповань для військового наступу на підконтрольні Україні території. Більше того, за його словами, Україна не чекає на військові провокації і з боку Білорусі.

При цьому суперечка навколо ймовірності російського вторгнення вже починає призводити до дипломатичних скандалів із країнами, які не залучені до цієї ситуації. Так, Міністерство закордонних справ Ізраїлю напередодні викликало посла України через його різкі висловлювання на адресу міністра закордонних справ Яїра Лапіда, який засумнівався в загрозі вторгнення РФ. Кулеба ж 4 лютого у відповідь заявив, що особисто інструктував усіх українських послів вести "рішучий та жорсткий захист національних інтересів України", проте більш розгорнутий коментар пообіцяв надати пізніше.