"Все менш ймовірно", — Волкер про готовність армії РФ розпочати вторгнення в Україну

"Все менш ймовірно", - Волкер про готовність армії РФ розпочати вторгнення в Україну
"Все менш ймовірно", - Волкер про готовність армії РФ розпочати вторгнення в Україну

Президент Росії Володимир Путін може атакувати Україну, якщо цього захоче. Але через підтримку США та країн НАТО суверенітету України починати військове вторгнення для РФ стає все менш і менш ймовірним.

Про це у коментарі Delo.ua заявив колишній спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер, який прибув до Києва 3 лютого на відкриття Американського університету.

"Сьогодні зрозуміло, що Путіна хвилює лише одне питання — щоб НАТО не наближалося до її кордонів, щоб Україна не була прийнята до НАТО і щоб Захід не постачав зброю в Україну", — заявив Курт Волкер.

Він наголосив, що Захід не охоче погоджується на ці вимоги.

"Як ви бачите, чим може закінчитися ця історія? Чи може вона дійсно закінчитися повномасштабною війною і що для цього має статися? Насамперед, відповідь США та країн НАТО дуже сильна (Росія вимагає від НАТО виключити подальше розширення альянсу, зокрема за рахунок України. Там категорично відмовляються надати гарантії невступу України — Delo.ua). Вони повністю підтримують незалежність України. Це дуже важливо, тому що те, чого хоче Росія, — це обмежити незалежність України", — заявив Курт Волкер.

На його думку, Путін знав, якою буде відповідь США про гарантії безпеки.

"Не думаю, що для нього це стало сюрпризом. І я думаю, він робить це спеціально, щоб, на його думку, мати обґрунтування своїх дій в Україні", — наголосив Курт Волкер.

Якщо говорити про те, куди це приведе, то, за словами колишнього представника Держдепу США, Путін має військові способи, щоб атакувати Україну, якщо він цього захоче.

"Але я думаю, що обсяг тієї уваги, яка була приділена його військовій підготовці, він зараз такий, що для нього починати такі військові вторгнення стає все менш і менш ймовірним. Але навіть якщо це справді станеться, дуже важливо, щоб Україна, НАТО, США, Німеччина — всі максимально працювали для того, щоб допомогти Україні", —наголосив Курт Волкер.

Зазначимо, в останні місяці західні, насамперед американські, ЗМІ регулярно публікують повідомлення та інсайди про можливе російське вторгнення та кроки з підготовки до нього, а керівництво відповідних країн, Євросоюзу та НАТО регулярно коментує таку загрозу, зокрема анонсуючи запровадження масштабних санкцій проти Росії, якщо вона рішиться на масштабне вторгнення в Україну.

Водночас українська влада публічно серйозність загрози намагається применшити, останніми днями особливо активно заявляючи про інформаційний тиск і закликаючи громадян не панікувати, оскільки реальних передумов для такого вторгнення нібито немає.