Волкер визнав, що евакуація дипломатів США з України дала неправдивий сигнал світові, ніби є якась актуальна загроза

Волкер визнав, що евакуація дипломатів США з України дала неправдивий сигнал світові, ніби є якась актуальна загроза

Колишній спеціальний представник Державного департаменту США з питань України у 2017-2019 роках пояснив евакуацію сімей американських дипломатів із України занепокоєнням повторення ситуації з евакуацією дипломатов із Афганістану.

США евакуювали сім'ї своїх дипломатів з України, попереджаючи катастрофу, яка сталася 2021 року з евакуацією американців з Афганістану, коли владу там захопили таліби. Але у випадку з Україною реальної актуальної небезпеки не було.

Про це у коментарі Delo.ua заявив колишній спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер, який прибув до Києва 3 лютого на відкриття Американського університету.

"Насамперед, потрібно розуміти дії американців тут. Потрібно розуміти катастрофу під час евакуації дипломатичних працівників з Афганістану. Ця подія була руйнівною для міжнародної репутації США, а також це стало політичною проблемою всередині США — американські громадяни, друзі та союзники потрапили тоді у пастку. Тому цього разу адміністрація США хотіла сказати людям йти ще до того, як з'явилися реальні проблеми", — пояснив дії США з евакуації дипломатів з України.

Проте Курт Волкер визнав, що дані дії дали світові хибні сигнали про те, нібито в Україні існує реальна загроза безпеці людей.

"На жаль, сигнал, який такі дії дають, сприймається, що є якась актуальна загроза. А я не думаю, що ситуація така насправді. Сигнал, який ми маємо посилати, це те, що ми віримо в наші сили і в сили України. Тому навіть запуск Американського університету — це важливо. Це фізична демонстрація нашої впевненості, бо це чіткий сигнал, що ми віримо в Україну", — заявив Волкер.

Нагадаємо, наприкінці січня 2022 року на тлі повідомлень американських ЗМІ про те, що Росія, яка сконцентрувала свої війська на кордоні з Україною, готується до вторгнення в країну, своїх співробітників та їхніх родичів з посольств в Україні почали евакуювати Великобританія і США. Після цього уряд Австралії рекомендував своїм громадянам в Україні виїхати з країни і також став   евакуювати членів сімей  австралійських дипломатів, що знаходяться у Києві.

Зазначимо, що при цьому президент України Володимир Зеленський заявляв, що рішення цих країн евакуювати з України своїх дипломатів через можливе вторгнення РФ "є тонкощами складної дипломатичної гри". Він зазначив, що посольства країн Євросоюзу залишають усіх своїх співробітників в Україні, а тривога США та Великобританії не означає неминучої ескалації.