У "ДНР" засудили до страти двох британців та одного марокканця, які воювали за Україну

У "ДНР" засудили до страти двох британців та одного марокканця, які воювали за Україну

Так званий "Верховний суд" терористичного угруповання "ДНР" 9 червня засудив британців Ейдена Асліна, Шона Піннера та марокканця Саадуна Брагіма до страти. Про це повідомляють росЗМІ.

Усі три іноземці воювали на боці України проти російських окупантів та потрапили в полон. У "ДНР" насправді їх судили за те, що вони захищали Україну, при цьому так званий "прокурор" заявив, що британців та марокканця судять нібито за "найманство".

У свою чергу один із адвокатів Павло Косован заявив, що його підзахисні оскаржуватимуть вирок.

У Великій Британії засудили незаконний "вирок" псевдореспубліки. Міністр закордонних справ Великобританії Ліз Трасс написала у своєму Twitter: "Я категорично засуджую винесення вироку Ейдену Есліну та Шону Піннеру, затриманим російськими маріонетками на сході України. Вони військовополонені. Це фіктивне рішення, яке абсолютно не має законної сили. Мої думки з сім'ями. Робимо все можливе, щоби підтримати їх".

Нагадаємо, напередодні в Генштабі ЗСУ повідомили, що всі іноземні громадяни та особи без громадянства, які беруть участь у бойових діях на території України у складі Збройних сил України, були прийняті в добровільному порядку на військову службу за контрактом за законом про військовий обов'язок та військову службу від 1992 року. року.

Відповідно, такі особи вважаються військовослужбовцями ЗСУ, і на них відповідно до положень Женевських конвенцій про захист жертв війни 1949 року та Додаткових протоколів до них 1977 року поширюється правовий статус комбатантів.