У Києві презентували Єдиний реєстр зброї

На сьогоднішній день Україна стикається зі значними ризиками незаконного обігу та неконтрольованого внутрішнього обігу зброї
У МВС вважають, що функціонування Єдиного реєстру зброї забезпечить ефективний контроль всього циклу використання зброї. Фото: прес-служба МВС

15 та 16 лютого у Києві відбулася Перша національна конференція щодо запобігання та боротьби з незаконним обігом зброї, боєприпасів та вибухових речовин у всіх її проявах.

Як повідомляє прес-служба Міністерства внутрішніх справ України, захід проходив у рамках спільного проекту ОБСЄ та МВС.

Учасники обговорили питання консолідації зусиль щодо сприяння розвитку ефективної системи контролю зброї та протидії правопорушенням, пов'язаним із зброєю, боєприпасами та вибухівкою.

За словами заступника голови МВС Сергія Гончарова, на сьогоднішній день Україна стикається зі значними ризиками незаконного обігу та неконтрольованого внутрішнього обігу зброї.

Він зазначив, що це пов'язано як з постачанням зброї на окуповані території на півдні та сході нашої країни, так і з випадками поширення стрілецької зброї, боєприпасів та вибухівки з лінії розмежування, контрабанди зброї, з переробкою травматичної зброї на бойову.

"Тому саме зараз наша держава потребує посиленої відповіді на незаконне обіг зброї, боєприпасів та вибухових речовин на основі стратегічного урядового підходу", – наголосив заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров.

У МВС зазначають, що ефективний контроль над вогнепальною зброєю, її найважливішими компонентами, боєприпасами, компонентами боєприпасів, вибуховими речовинами та заготівлями вибухових речовин залежить від їхнього обліку.

У міністерстві заявили, що зараз, вперше за часи незалежності України, МВС затвердило положення про Єдиний реєстр зброї ЄІС МВС як підсистему єдиної інформаційної системи МВС. Наразі ведеться активна робота над повноцінним запуском та розширенням функціоналу.

"Мета реєстрації вогнепальної зброї – підтримка ефективного запобігання та розслідування злочинів. Це можна ефективно досягти за допомогою єдиної системи, яка буде однаковою для всіх міністерств та відомств, яка оновлює інформацію в реальному часі та має комплексне меню подання запитів. У цьому нам допомагають наші партнери з ОБСЄ, а також Королівська кінна поліція Канади, яка надала доступ нашим правоохоронцям у Довідкову таблицю вогнепальної зброї, яку використовує Інтерпол", – розповів Гончаров.

У МВС вважають, що функціонування Єдиного реєстру зброї забезпечить ефективний контроль всього циклу використання зброї: прозорість процесів ліцензування, надання дозволів, придбання, володіння, перевірку та знешкодження. А автоматизація процесів інформаційного забезпечення у сфері обігу зброї, предметів та вибухових матеріалів, фіксації фактів її угонів та втрат унеможливить корупційну складову у цій сфері.

Наразі Міністерство ініціює створення профільної Робочої групи для координації заходів щодо протидії незаконному обігу зброї, боєприпасів та вибухових речовин.

У МВС додали, що важливим аспектом залишається запровадження новітніх інструментів взаємодії та обміну інформацією з іноземними країнами, міжнародними партнерами, організаціями: INTERPOL, EUROPOL, EUROJUST, FRONTEX для посилення боротьби з транскордонною злочинністю у сфері незаконного обігу зброї.

Нагадаємо, міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський заявляв, що електронний реєстр зброї має повноцінно запрацювати у березні–квітні 2022 року.

Раніше Монастирський стверджував, що підтримує новий закон про зброю, але проти "легалізації гладкоствольної зброї", яку назвав "роздачею пістолетів".