В Іспанії затримали блогера Анатолія Шарія, якого підозрюють у держзраді

В Іспанії затримали блогера Анатолія Шарія, якого підозрюють у держзраді
У лютому 2021 року СБУ оголосила про підозру Анатолію Шарію

Правоохоронні органи Іспанії затримали Анатолія Шарія, якого Служба безпеки України підозрює у державній зраді.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

"Це стало можливим завдяки тісній взаємодії Служби безпеки України з Офісом генерального прокурора, міжнародними партнерами та внаслідок багаторівневої спецоперації українських правоохоронців", — розповіли у спецслужбі.

Шарій — блогер, відомий своєю проросійською позицією. У СБУ впевнені, що він займається протиправною діяльністю, що шкодить національній безпеці України в інформаційній сфері.

Також спецслужба має підстави вважати, що Шарій діяв на замовлення іноземних структур.

"Докази слідства підтверджені низкою експертних досліджень, які встановили, що в інтерв'ю та виступах Шарія є факти його підривної діяльності проти України", — наголошують в українській спецслужбі.

Поліція Іспанії також підтвердила затримання Шарія за "міжнародним ордером" у Таррагоні, де він проживав. Про це повідомляє іспанська газета "El Diario" з посиланням на свої джерела в поліції.

Нагадаємо, СБУ підозрює Шарія у скоєнні злочинів, передбачених двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 111 (Державна зрада);
  • ст. 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та інших ознак).

У серпні 2021 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо санкцій проти низки осіб, серед яких був Анатолій Шарій.