Зеленський розпорядився заблокувати "дзеркала" сайтів "Страна.ua" та "Шарій.net"

Анатолий Шарий. Фото: скриншот видео с YouTube-канала блогера

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони від 30 грудня 2021 року, яке передбачає блокування всіх "дзеркал" сайтів новинних інтернет-видань "Страна.ua" та "Шарій.net". Про це йдеться в указі глави держави №57 від 16 лютого.

Зокрема, у пункт про "інші санкції" щодо головного редактора "Страни.ua" Ігоря Гужви, ТОВ "Смарт медіамережа" та її власниці Любові Лукашиної, а також ТОВ "Ласмак" та її власниці Ганни Солнцевої запроваджено необхідність блокування інтернет-провайдерами доступу до сайтів strana.news, strana.one, strana.digital, strana.today, а також інших ресурсів, що забезпечують доступ до порталу "Страна.ua" та ідентичні йому за змістом.

Крім того, у пункт про "інші санкції" щодо ТОВ "Інформаційне агентство "Шарій.net" та його власниці Алли Бондаренко, а також щодо її доньки та головного редактора видання Ольги Бондаренко (Шарій) та її чоловіка та популярного відеоблогера Анатолія Шарія введено необхідність блокування інтернет-провайдерами доступу до сайту sharij.online та інших ресурсів, які забезпечують доступ до порталу "Шарій.net" та ідентичні йому за змістом.

До цього санкції щодо згаданих медіаресурсів, запроваджені у серпні 2021 року в день народження Шарія, передбачали блокування лише сайтів strana.ua та sharij.net, а також сайту Партії Шарія.

Зазначимо, що сам блогер та його дружина проживають нині у місті Рода-де-Бара у Каталонії (Іспанія), звідки дистанційно керують своїми інтернет-ЗМІ та партією. Гужва ж, у свою чергу, керує "Страною.ua" також дистанційно, проживаючи у Відні (Австрія).

Ще в лютому 2021 року Служба безпеки України повідомила Шарію про підозру в держзраді через те, що деякі його висловлювання цитувалися на російських ток-шоу.

Згодом Міністерство юстиції ініціювало заборону Партії Шарія, спробувавши видати підозру Шарію, який не має до неї формального відношення, за підставу для цього. При цьому навіть міністр Денис Малюська визнавав, що заборонити партію буде нелегко. На сьогодні ані спроба кримінального переслідування особисто Шарія, ані спроба заборони заснованої ним політсили не дійшли будь-якого результату та юридичних наслідків.

Крім цього, Зеленський згаданим указом визнав помилковість санкцій проти трьох інших осіб, водночас замінивши їх у відповідних документах на інших громадян.

Зокрема, замість громадянки Рибакової Юлії Олексіївни 18 березня 1984 року народження з Токмака Запорізької області, яку прийняли за члена "виборчої комісії" Бахчисарайського району Криму, що діє під російською юрисдикцією, санкції введені проти її повної тезки 14 жовтня 1979 року народження, що зареєстрована якраз у Бахчисараї.

Крім того, замість Коваленко Наталії Валеріївни 8 квітня 1986 року народження із селища Чорноморське Одеської області, прийнятої за члена "виборчої комісії" Центрального району Сімферополя, аналогічні санкції запроваджено проти її повної тезки 17 серпня 1971 року народження, прописаної у Сімферополі.

Також з-під санкцій вивели громадянина Лещенка Вадима Анатолійовича з Дебальцевого Донецької області (нині під контролем "ДНР"), замість якого під санкції потрапив його тезка на прізвище Лященко з Луганська, який значиться як співробітник з 2015 року "Міністерства державної безпеки ЛНР", а з 2016 року – "заступник генпрокурора ЛНР".

Нагадаємо також, що ще в жовтні 2021 року з'явилася інформація, що санкції, що затверджуються на засіданнях РНБО, Зеленський вводить проти сторонніх осіб, зокрема стало відомо, що до санкційного списку іноземців, оголошених "злодіями в законі" та кримінальними авторитетами, потрапило щонайменше 108 випадкових людей. У РНБО повідомили, що в результаті помилки було усунено, а вісім співробітників МВС, які готували ці рішення, понесли за це покарання.