Зеленський готовий до "необхідних рішень" для припинення конфлікту на Донбасі на саміті з Путіним

Фото: пресс-служба президента

Президент Володимир Зеленський заявляє про готовність української сторони до укладання предметних домовленостей щодо припинення збройного конфлікту на Донбасі у рамках майбутньої зустрічі лідерів країн "нормандського формату" (України, Росії, Німеччини та Франції).

Про це йдеться у повідомленні прес-служби глави держави за підсумками зустрічі з радником канцлера Німеччини з питань зовнішньої політики Єнсом Пльотнером та дипломатичним радником президента Франції Еммануелем Бонном.

Іноземні представники відвідали Київ у рамках продовження діалогу у "нормандському форматі" відповідно до попередніх домовленостей, досягнутих під час відеоконференції 4 січня, та після проведення ними переговорів у Москві. Відбувся "широкий обмін думками щодо шляхів активізації спільної роботи" у рамках цього формату.

"Співрозмовники обмінялися думками щодо поточної ситуації та продовжили обговорення подальших кроків з метою мирного врегулювання російсько-українського конфлікту, а також деескалації ситуації на кордонах України", — йдеться у повідомленні.

Зеленський зокрема привітав зусилля, які партнери України продовжують докладати для практичного виконання домовленостей лідерів чотирьох країн, досягнутих на саміті у Парижі у грудні 2019 року.

"Настав час предметно домовлятися про припинення конфлікту, і ми готові до необхідних рішень під час нового саміту лідерів чотирьох країн", – наголосив глава української держави.

У свою чергу глава Офісу президента Андрій Єрмак підтвердив, що українська сторона залишається відданою політико-дипломатичному шляху врегулювання конфлікту.

Він наголосив на необхідності забезпечення дотримання режиму повного припинення вогню, здійснення подальших етапів взаємного звільнення утримуваних осіб та відкриття КПВВ, а також виконання інших рішень Паризького саміту лідерів "нормандської четвірки".

Сторони домовилися продовжити підтримувати контакти всередині "нормандського формату" на рівні радників з метою узгодження модальностей організації чергового саміту лідерів країн-учасниць.

"Україна, Франція та Німеччина докладають активних зусиль для відновлення результативної роботи в "нормандському форматі" на різних рівнях. Очікуємо, що російська сторона підтримає ці зусилля, а також сприятиме досягненню прогресу у виконанні рішень Паризького саміту. Проведення чергового саміту у "нормандському форматі" дало б серйозний поштовх процесу мирного врегулювання", — заявив Єрмак.

У ОП також зазначають, що українська сторона передала німецькому та французькому представникам докладну інформацію про імплементацію сторонами Мінських домовленостей та рішень останнього саміту 2019 року.

Нагадаємо, що 15 грудня Зеленський у рамках візиту до Брюсселя вже обговорював тему врегулювання конфлікту на Донбасі з президентом Франції Еммануелем Макроном та новим канцлером Німеччини Олафом Шольцем. Причому напередодні Макрон дзвонив президентові Росії Володимиру Путіну, а через тиждень Путін знову поспілкувався з Макроном, а також і з Шольцем.

4 січня Плетнер і Бонн поспілкувалися з Єрмаком дистанційно, а вже 6 січня вирушили до Росії, де зустрілися із заступником глави Адміністрації президента Дмитром Козаком, який займається темою Донбасу.

Зазначимо також, що в інтерв'ю, показаному 10 грудня, глава держави  допустив проведення в Україні референдуму як щодо Донбасу, так і щодо Криму, або ж "загалом щодо припинення війни".

За словами Зеленського, може статися так, що "якась країна пропонуватиме нам ті чи інші умови" з цих питань, і якщо таке станеться, то він "радитиметься з суспільством".

Водночас, за словами президента, на той момент такої ситуації не було, інакше він неодмінно оголосив би про це, оскільки "це важливі речі, що стосуються нашого статусу і територій".

Проте Єрмак в інтерв'ю, що вийшло 24 грудня, заявив, що про проведення всеукраїнського референдуму про майбутнє Донбасу поки не йдеться.