Зеленський натякнув на обмеження імпорту товарів з Білорусі у разі зупинення постачання палива та електрики

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський. Фото: пресслужба президента

Президент Володимир Зеленський натякнув на можливість заборони імпорту Україною певної продукції з Білорусі у разі зупинення нею постачання палива та електроенергії в Україну. Про це він заявив на прес-конференції після зустрічі з президентом Франції Емманюелем Макроном, коментуючи останні висловлювання Олександра Лукашенка.

"Нещодавно товариш... одна людина з Білорусі також заявила, що якщо буде ескалація з боку Росії, то вони відразу ж припинять постачання в Україну енергоресурсів. Людина сказала ці слова. Як ми повинні на це реагувати? Я вам скажу, як я на це відреагував: я попросив дати мені статистику товарообігу між нашими країнами", – сказав Зеленський.

Український президент зазначив, що товарообіг між Україною та Білоруссю становить 6 млрд доларів на рік, проте лише 1,5 млрд доларів припадає на експорт із України до Білорусі.

"4,5 млрд — експортує Білорусь в Україну. Тобто, якщо країни починають обмежувати торгівлю одна з одною, хто від цього страждає? У цьому випадку постраждають просто люди. Якщо є бажання у кам'яний вік прийти, можемо робити так: щось заборонить Білорусь — заборонить тоді і Україна. Але хто страждає? Вирішують завжди політики, а страждають, на жаль, люди. Тим більше, ви бачите, що у товарообігу у 6 млрд точно не Україна виграє", — резюмував він.

Нагадаємо, що напередодні Лукашенко заявив, що якщо українська влада "зробить дуже серйозну акцію в напрямку Донецька і Луганська", то буде припинено постачання з Білорусі в Україну палива та електроенергії.

Він підкреслив, що Білорусь у разі ескалації українсько-російського конфлікту підтримає РФ, і "ми з Росією відріжемо будь-які постачання не лише ПММ, а й електрики".

Зазначимо, що за даними консалтингової групи "А-95", у 2021 році Україна наростила імпорт дизельного палива з Білорусі на 30%, до 2,9 млн тонн, що склало 42% імпорту цього виду пального.

У той же час постачання з Росії минулого року впали на 22%, до 2 млн тонн. Загалом обсяг імпорту Україною ДП у 2021 році став рекордним, досягнувши 6,85 млн тонн.