Зеленський розповів про підсумки переговорів із Байденом

Володимир Зеленський, президент України
Зеленський провів довгу телефонну розмову з Байденом. Фото: прес-служба ВП

Президент України Володимир Зеленський увечері 27 січня провів чергові телефонні переговори із американським лідером Джозефом Байденом. Під час розмови президенти обговорили дипломатичні зусилля щодо деескалації конфлікту на Донбасі.

Зеленський і Байден, мабуть, говорили кілька годин. Під час переговорів президенти також погодили спільні дії на майбутнє та обговорили можливості фінансової підтримки України.

Раніше прес-секретар Зеленського Сергій Никифоров повідомляв, що лідери порушать питання мирного процесу, безпеки, зокрема енергетичної, оборонної взаємодії, макрофінансової підтримки, антиолігархічної реформи.

Це вже друга розмова Зеленського та Байдена за січень. І знову американський президент зателефонував до українського лідера після важливого контакту з Росією. Напередодні США передали РФ письмову відповідь на "гарантії безпеки" .

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що американська сторона не планує публікувати свою відповідь, оскільки не бачить у цьому потреби. При цьому Блінкен повідомив, що США не відмовляються від принципу "відчинених дверей" у НАТО, тобто будь-яка країна може стати членом альянсу.

Попередні переговори американського та українського президентів були 3 січня, через кілька днів після розмови американського лідера із президентом Росії Володимиром Путіним .

Тоді Байден вкотре наголосив на своїй прихильності до принципу "нічого про Україну без України" і заявив про підтримку заходів щодо зміцнення довіри для деескалації напруженості на Донбасі.