Зеленський змінив керівника Нацгвардії після розстрілу солдатів на "Південмаші"

юрій лебідь нацгвардія
Юрій Лебідь. Фото: сайт Нацгвардії

Президент Володимир Зеленський призначив виконувачем обов'язків командувача Національної гвардії генерал-лейтенанта Юрія Лебедя. Про це йдеться в указі глави держави №35 від 27 січня.

Попереднім указом №34 він звільнив з посади керівника Нацгвардії Миколу Балана, який подав у відставку після розстрілу напередодні військовослужбовцем цього відомства колег по службі у Дніпрі.

Балан обіймав посаду понад два з половиною роки – з 7 травня 2019 року він виконував обов'язки командувача НГУ, а повноцінним командувачем був призначений 13 червня того ж року.

Лебідь досі обіймав посаду заступника командувача Нацгвардії. Зазначимо, що водночас у відомстві є посада і першого заступника командувача, яку займає Володимир Кондратюк.

Нагадаємо, що в ніч проти 27 січня 20-річний солдат строкової служби Артемій Рябчук застрелив у приміщенні караульної служби Південного машинобудівного заводу п'ять осіб, включаючи співробітницю підприємства на прохідній, а також поранив ще п'ятьох людей.

Стрілку вдалося втекти з території заводу, проте вже вранці його було затримано у сусідньому місті Підгородне. У Державному бюро розслідувань повідомили, що Рябчук сам зв'язався із правоохоронцями та здався їм.

Мотивом для злочину названо реакцію на потурання керівництва дідівщині, коли солдати-контрактники б'ють строковиків і змушують їх робити за себе найбруднішу роботу.

ДБР взялося розслідувати ймовірне припущення службової недбалості керівництвом Нацгвардії, яке призвело до масового вбивства. Самому Рябчуку ДБР оперативно повідомило про підозру за пунктами 1 та 4 частини 2 статті 115 (умисне вбивство), частини 3 статті 408 (дезертирство) та частини 3 статті 410 (присвоєння військовослужбовцем зброї чи боєприпасів) Кримінального кодексу.