Ціни на житло в Україні виростуть на 5-10%. Чому це не лякає забудовників та покупців квартир

Ціни на житло в Україні виростуть на 5-10%. Чому це не лякає забудовників та покупців квартир

У 2021 році медіанна вартість у доларах на первинному ринку нерухомості Києва зросла на 19,9%. У грудні вартість становила $1230 за "квадрат". Але на цьому зростання не припиниться, попри значне зниження попиту.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Для прикладу, як стверджують крупні столичні забудовники, об’єми продажів у новобудовах, властиві цьому періоду року, справді впали на 30-50%. У той же час, з урахуванням близькості до Туреччини, немало українців ринулись скуповувати нерухомість там, розповідає в коментарі Delo.ua радник голови Кредитвест банку Василь Невмержицький.

"Вони почали масово скуповувати у Туреччині нерухомість. Передовсім – однокімнатні квартири. Вартість там порядком нижча, ніж в Україні і Європі. По-друге, в Туреччині не запитують, звідки у покупців гроші. Ти можеш привезти $100 тис, прийти до забудовника, а останній випише чек про прийняття коштів, не маючи до людини жодних запитань", – розповідає він.

Туреччина зараз дуже зацікавлена в валютних надходженнях — турецька ліра девальвує, економіка теж переживає не найкращі часи.

Варто зазначити ще й таке, що, по-перше, в Україні першого місяця року ділова активність на ринку нерухомості традиційно гальмується, і тому провести чітку лінію між ринковими і геополітичними чинниками неможливо.

По-друге, варто зважати на те, з якою метою люди купують квартиру. Якщо це їхня перша нерухомість задля проживання, то таку купівлю навряд чи відкладатимуть. Хіба – з необхідності через високу вартість метрів. Якщо ж йдеться про другу чи третю квартиру задля подальшої здачі в оренду, то такі інвестори будуть більш чутливими до ринкових потрясінь.

А вартість метрів справді росте. Приміром, як свідчить дослідження профільного ресурсу Address, за підсумками минулого року медіанна вартість у доларах на первинному ринку столичної нерухомості зросла на 19,9%. У грудні вартість становила $1230 за "квадрат". При цьому у IV кварталі спостерігалося зниження цін на 3,2%.

За 2021 рік найбільш стрімко зросли у ціні однокімнатні квартири – на 29,7%. Двокімнатні – на 16,5%, а трикімнатні, навпаки, подешевшали на 3,8%.

Український ринок нерухомості завойовують іноземці та заробітчани

За рахунок того, що ставки по депозитах у банках низькі, виникає питання, куди вкладати кошти. І люди нерідко віддають перевагу інвестиціям у нерухомість. Сюди домішується і психологічний фактор: у нашій країні прийнято мати власне житло, а не винаймати. Наприклад, в Європі і США до оренди квартир чи кімнат ставляться інакше, живучи так родинами дуже багато років.

"Сьогодні у регіонах будівництво йде шаленими темпами. У Вінниці, Львові, Житомирі, Борисполі, Бучі. Себто йдеться не тільки про крупні міста з високою діловою активністю. Багато фізосіб вирішили вкладати гроші саме так. Звідки у них кошти? Збільшилась зарплата, у громадян великі запаси "під подушкою". А нерухомість – актив достатньо надійний", – пояснює Невмержицький.

Останній має на увазі те, що якщо відбудеться падіння вартості нерухомості, то люди будуть у ній жити чи здавати в оренду. Цей актив з ринкової точки зору безпечніший навіть за авто, яке може розбитись.

Не менш важлива причина розростання будівництва – прихід в Україну іноземців, які купують тут по 10-30 квартир, аби потім здавати їх в оренду. Насамперед, це люди з Ізраїлю та Німеччини. Тому навіть забудовники часом ставили обмеження щодо реалізації однокімнатних квартир в одні руки, оскільки саме на таке житло й орієнтуються нерезиденти.

Ще один момент – рекордні надходження коштів від заробітчан. У минулому році – згідно з даними Національного банку – $15 млрд. Особливо показовим тут містом є Тернопіль, де саме наші трудові мігранти, заробивши грошей, приїхали додому і почали масово вкладатись у нерухомість.

Чого очікувати від ринку нерухомості у цьому році

Як вважає генеральний директор девелоперскої компанії Greenol Олег Приходько, якщо геополітична напруга не виллється у масштабний наступ на Україну, обвалу ринку не відбудеться. Як і не станеться банкрутства першої десятки компаній за об’ємом будівництва. А середні ціни на первинному ринку у річному вимірі не знизяться.

"Я очікую, що навесні підняття вартості нерухомості у більшості забудовників відбудеться на рівні 5-10%. Щоправда, цей показник буде залежати від готовності будівель. Навіть без огляду на застереження та невтішні очікування ринку. А зростання цін протягом цього року не перевершить росту цін у році минулому", – прогнозує у коментарі Delo.ua Олег Приходько.

Останній переконаний, що протягом усього року сезонні акції від забудовників нікуди не подінуться. Найбільш поширена акція – знижка у 5-10% за повну оплату, вона ж може бути й "індивідуальною" для покупця. А на ринок вийдуть нові значимі житлові комплекси з привабливими ціновими пропозиціями та/або нові черги вже існуючих ЖК.

"Вторинний ринок буде тримати медіанні ціни та намагатися не відставати від цін первинного ринку, але при терміні позиціонування об’єкта більше ніж 3 місяці, піде на знижку 10-15% від первинно заявлених цін. Стосовно ринку заміського житла, то буде ще більше містечок, ще далі від міста, ще ширший діапазон цін", – переконаний експерт.

Паралельно з ним Невмержицький зважає, що опісля спаду паніки у минулому році стосовно пандемії українці почали більш активно вкладати кошти у нерухомість. І у той же час у світі почалося удорожчання будівельних матеріалів. А це, звичайно, потягло за собою зростання ціни квадратного метра як у собівартості, так і у продажі.

Правда, з іншого боку, велике значення має децентралізація, коли місцеві бюджети отримали суттєві надходження. Влада на місцях почала впроваджувати компенсаторні програми, щоб утримати людей для розвитку регіонів. І – щодо відшкодувань по кредитах на придбання житла, зокрема.