Будинки з "начинкою" та незаймана природа: яку нерухомість хочуть придбати українці у 2022 році

Будинки з "начинкою" та незаймана природа: яку нерухомість хочуть придбати українці у 2022 році

Останні роки у США та країнах Європи під час будівництва житлових будинків створюються цілі "нові міста". Українські девелопери йдуть тим самим шляхом, тому найближчим часом створюватимуть такі самі — із застосуванням найсучасніших технологій. Про ціни на первинну нерухомість у столиці та трендах, розповідає Delo.ua.

У першому півріччі 2022 року понад 40% покупців на первинному ринку Києва орієнтуватимуться на житло вартістю $1,2-1,5 тисячі за квадратний метр , а 30-35% попиту складуть об'єкти, вартістю близько $1,5 тисячі за квадратний метр.

20% потенційних покупців готові купувати житлову нерухомість за ціною $1,7-$2 тисяч за квадратний метр і близько 5-10% інвесторів вкладатимуть гроші в житло за ціною понад $3 тисяч за квадратний метр.

Понад 65% покупців цікавитимуться квартирами, побудованими з використанням сучасних технологій, будинками невеликої поверховості з "розумною" квартирографією та планувальними рішеннями за принципом "кожний метр площі має бути корисним".

Близько 20% покупців шукатиму житло у форматі таунхаусів та дуплексів, а 15% зацікавлені у придбанні приватних будинків площею 150-250 квадратних метрів із земельною ділянкою 10-15 соток. При цьому всім груп покупців важливішими стануть інфраструктура, рекреація (озера, луки, лісу), сучасна архітектура, використання інноваційних технологій у будівництві.

У 2022-2025 роках понад 70% покупців житла на первинному ринку цікавитимуться придбанням житла у масштабних житлових проектах, створених у форматі "нових міст", інфраструктура яких зводиться з нуля. Але такі проекти можна реалізувати лише на великих територіях площею від 100 га.

Потенційно в Україні достатньо місць, щоби можна було реалізувати такі проекти. Це може бути площа поблизу мегаполісів. Крім того, формат "нових міст" можна застосувати під час ревіталізації промзон. Тільки в Києві 1600 га промзон, що не використовуються.

"Хаотична забудова Києва протягом 20 останніх років не здатна задовольнити запит українців на житло у комфортному та одночасно просторому середовищі. Покупцям не потрібні квадратні метри, їм важливо знайти свій простір для комфортного життя або у місті, або на природі", - розповів засновник і керуючий партнер групи компаній Concept Group Михайло Підвисоцький.

Експерт зазначив, що останні три роки тренд на створення "нових міст" активно набирає обертів у США та Європі. Там постійно з'являються нові проекти, що змінюють уявлення про сучасне місто та місце людини в ньому. "Нові міста" покликані задовольнити максимум потреб людини: життя, де все під рукою, поєднання міського комфорту та довкілля з використанням сучасних технологій.

Однією з важливих рис концепції "нового міста" є різноманітність архітектурних рішень та типів житла (це квартири в будинках невеликої поверховості, таунхауси, приватні будинки у різних сучасних архітектурних стилях тощо). Тому для створення таких проектів залучатимуться архітектурні бюро, які мають вдалий досвід здійснення нових тенденцій в архітектурі житлового будівництва.

"Створення міста з нуля дозволяє девелоперу розпланувати його відповідно до потреб майбутніх мешканців. Наприклад, щоб до ⅓ території забудови займала незаймана природа", - підкреслив він.

Нові масштабні проекти, будівництво яких розраховане на 7-10 років, мають відповідати сучасним трендам щодо створення інтелектуального життєвого простору і навіть випереджати їх. Покупцям буде вкрай важливо, щоб проекти пропонували найсучаснішу "начинку", а це технології Big Data, AR, AI, IoT, які дозволять забезпечувати комфортне життя у сучасній виставі.

У нових проектах передбачать, наприклад, всебічне використання доповненої реальності, автентифікацію при в'їзді в "місто", побутові "розумні" функції, діджитал-додаток, який сповіщає господаря житла про пожежу або інші проблеми.

Щоб реалізувати великий проект у форматі "нового міста", забудовник має передбачити кілька важливих речей: створення сучасних автономних інженерних мереж, вдале транспортне сполучення, наприклад, з Києвом. Крім того, забудовники братимуть участь у проектуванні та будівництві нових доріг, витрати на які разом з інженерними мережами можуть сягати 20-25% від собівартості будівництва такого проекту.