Один із найбільших виробників крохмалю в Україні зупинив виробництво

Один із найбільших виробників крохмалю в Україні — чернігівське підприємство "Вимал" через подорожчання газу та сезонність призупинило роботу, повідомляє телеканал "Новий Чернігів".

Як заявив представник компанії Сергій Лазар, головною проблемою для підприємства є ціна на енергоносії, яка, за його словами, останніми роками виросла просто не на відсотки, а в рази.

Це стосується вартості розподілу електроенергії, яка подорожчала за рік у 2,5 рази. Вартість газу, води, тобто всі складові собівартості продукції значно здорожчали.

"При цьому ціни на газ у Європі залишилися майже на тому ж рівні. Тобто подорожчання є, але це було 20–30%, а не у 20–30 разів, як у нас", – зазначив Лазар.

За інформацією AgroTimes, завод з виробництва крохмалю "Вимал" розрахований на переробку 1,5 тисячі тонн картоплі на добу. Проте було завантажено на третину.

Нагадаємо, компанія "Біосфера" планує у 2022 році запустити виробництво біорозкладних гранул на основі кукурудзяного крохмалю. З них можна буде виготовляти екологічно чисті побутові споживчі товари.

Прогнозована сума інвестицій – до 5 мільйонів євро, які підуть на будівництво заводу та закупівлю необхідного обладнання.