Програма "єПідтримка": українці оформили заявки на 7,2 млрд грн, дедалі більше витрачають на кіно

гривні
"Тысяча Зеленского". Фото: Depositphotos

З моменту запуску програми "єПідтримка" вже понад 7,2 млн. українців подали заявки на отримання 1 000 грн., виплачено близько 7 млрд. грн., з них витратили близько 1,5 млрд. грн. Про це повідомляє Мінекономіки.

За видами витрат найпопулярнішими стали:

  • книжкові магазини – 490 млн грн;
  • кінотеатри – 386 млн грн;
  • театри, концерти та розважальні послуги – 188 млн. грн;
  • залізничні та авіа пасажирські перевезення - 180 млн грн;
  • спорт - 146 млн грн.

Ці показники свідчать, що пріоритети отримувачів "тисячі Зеленського" дещо змінилися. У перші дні виплат українці буквально "поклали" своїми замовленнями сайти популярних книгарень, тепер все популярнішим стає відвідування кінотеатрів. Щоправда, поки що продовжують лідирувати таки витрати на книги.

Програма "єПідтримка" спрямована на стимулювання людей до вакцинації від COVID-19 та підтримку секторів економіки, які найбільше постраждали від карантинних обмежень — це сфери культури, спорту, пасажирських перевезень.

З другої половини січня 2022 року програму буде розширено — українці віком від 60 років зможуть витратити кошти за програмою на придбання ліків.

Відповідно до умов програми 1 000 грн можуть отримати всі повнолітні громадяни України, які пройшли повний курс вакцинації проти Covid-19, на 4 місяці з моменту отримання, витратити їх можна як онлайн, так і офлайн за безготівкового розрахунку через термінал компанії.

Офіційний старт програми відбувся 19 грудня 2021 року. Вона триватиме рік — до 18 грудня 2022 року і реалізовуватиметься у кілька етапів. На першому етапі отримання коштів буде здійснюватися через додаток "Дія". На другому буде запропоновано альтернативний офлайн-механізм, над яким зараз працюють.

2 грудня 2021 року Верховна Рада ухвалила зміни до державного бюджету на 2021 рік, передбачивши 8 млрд грн на виплату по 1 тисячі грн усім, хто щепився від Covid-19.

Фото: Depositphotos