У "Дії " запустили нове опитування щодо монумента “Батьківщина-мати” у Києві

У  "Дії " запустили нове опитування щодо монумента “Батьківщина-мати” у Києві

Міністерство культури та інформаційної політики ініціювало опитування в застосунку "Дія" щодо подальшої долі щита з радянським символом на монументі "Батьківщина-мати"  у Києві.

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Монумент "Батьківщина-мати" вважається найвищою скульптурою в Європі. Але на його щиті досі герб СРСР.

Після початку повномасштабної війни процес декомунізації активізувався. Тому Міністерство культури та інформаційної політики ініціювало опитування в застосунку "Дія щодо подальшої долі щита з радянським символом"

"Ми вдягали її в маковий вінок, декілька разів підсвічували кольорами українського прапору, ми знаємо, що вона наша Батьківщина-мати, але є одне "але". З 24 лютого процес позбавлення нашої країни від символів радянського минулого інтенсифікувався, і ми це усіляко підтримуємо через врахування суспільної думки та дотримання норм закону", - зазначив Ткаченко.

Технічний процес звільнення Батьківщини-матері від радянських пережитків — процес досить непростий з питання безпеки. Важливо це зробити так, щоб через зміну навантаження монумент не пошкодився. Для цього мають бути залучені спеціалісти — інженери та архітектори.

А поки вони займаються своєю справою, українцям пропонують обрати, як саме змінити монумент:

1. Залишити все як є.

2. Зняти герб СРСР.

3. Замінити на тризуб — Державний Герб України.

Опитування в застосунку "Дія" триватиме два тижні. 

Нагадаємо, у "Дії" провели опитування серед українців на тему того, хто і як може мати зброю в країні. Він став наймасштабнішим у порівнянні з попередніми двома, які проводили у "Дії" раніше.