Українські регіони повертаються до "червоної" зони через Covid-19: з 27 січня їх буде вже два

рівне
Фото: скріншот відео YouTube/Рівне Вечірнє

Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на засіданні 25 січня вирішила встановити із 27 листопада "червоний" рівень епідемічної небезпеки поширення Covid-19 на території Рівненської області. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook міністр Кабінету міністрів Олег Немчинов.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Як зазначають у Міністерстві охорони здоров'я, на сьогоднішній день на Рівненщині три дні поспіль фіксується коефіцієнт виявлення випадків інфікування та динаміка госпіталізацій, які дозволяють віднести її до "червоного" рівня.

Він передбачає заборону на роботу закладів громадського харчування (крім адресної доставки та замовлень навинос), ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів, навчальних закладів (крім дитсадків та початкових класів шкіл) непродовольчих ринків та магазинів, спортзалів, басейнів та фітнес-центрів, а також на проведення масових заходів (крім офіційних спортивних заходів та матчів без глядачів).

У той же час обмеження не діють, якщо 100% співробітників і відвідувачів пройшли курс вакцинації проти коронавірусу або мають діючий негативний результат тестування на Covid-19 (ПЛР або тест на антиген), або ж мають сертифікат про одужання від цієї хвороби.

Робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів на "червоному" рівні не обмежується, проте обов'язковим залишається дотримання протиепідемічних правил. У той же час місцева влада може вживати додаткових заходів щодо посилення протиепідемічних правил у регіоні.

При цьому напередодні, 24 січня, такий рівень епіднебезпеки почав діяти на території Івано-Франківської області, де спостерігається найвищий рівень поширення Covid-19 (активних хворих зараз – за офіційними даними, 1,56% населення).

До цього в Україні майже місяць не було "червоних" зон: з 30 грудня цей режим було скасовано у двох останніх регіонах, якими залишалися Волинська та Запорізька області.

Зазначимо, що за 24 січня в Україні було зафіксовано 19,1 тисяч нових випадків Covid-19, з чого 809 - на Рівненщині. Минулої доби в цьому регіоні померло від цієї інфекції дев'ятеро людей. Водночас офіційна кількість активних хворих там набагато нижча, ніж у низці регіонів, що не входять поки що до "червоної" зони (507 на 100 тисяч осіб населення).