Акції світових компаній та нафта дешевшають через загрозу ескалації в Україні та плани ФРС — Reuters

Світові фондові ринки продовжують падати через розпродаж акцій, що спричинено загрозами повномасштабного військового конфлікту між Україною та Росією. З цієї причини почала дешевшати і нафта, повідомляє видання Reuters.

Крім того, тиск на ринки чинять плани Федеральної резервної системи (ФРС) щодо скорочення економічних стимулів.

Фондовий індекс (індикатор стану ринку цінних паперів) Euro STOXX 24 січня впав на 1,3% до найнижчого рівня з 20 грудня, у той же час індекси у Лондоні, Парижі та Франкфурті впали на 0,8-1,5%.

Акції технологічних компаній зазнали збитків, впавши на 2,3% до найнижчого рівня з жовтня 2021 року.

Аналітики пояснюють небажання інвесторів знову вкладатися в акції тим, що це традиційна тенденція в період високих відсоткових ставок, і нестабільна геополітична ситуація.

"Україна зараз дійсно в центрі уваги. Останні 12 років пріоритетом інвесторів загалом є "купівля щодо падіння вартості цінних паперів". Вперше за останні 12 років я відчув, що це не позиція за умовчанням", - розповів головний ринковий аналітик CMC Markets. Майкл Хьюсон.

Крім того, ціни на нафту також почали падати. Ф'ючерсні контракти на еталонну марку Brent із постачанням у березні на лондонській біржі ICE Futures подешевшали більш ніж на 2,5%, до 85,07 долара за барель.

Постраждали й інші ризикованіші активи. Біткойн подешевшав майже на 9%, до найнижчого рівня за останні шість місяців. Криптовалюта втратила більше половини своєї вартості з моменту досягнення рекордного максимуму 69 000 доларів у листопаді.

Ситуація на фондових ринках погіршилася після того, як 24 січня Державний департамент США дав дозвіл на добровільний від'їзд ("санкціонований від'їзд") державних службовців США та наказав виїхати членам сімей ("обов'язковий від'їзд") державних службовців США з посольства у Києві.

Санкціонований від'їзд дає змогу співробітникам виїхати, якщо вони цього хочуть, а обов'язковий – вимагає, щоб сім'ї залишили країну.

При цьому за день до оголошення рішення про виїзд високопосадовець Державного департаменту США спростував повідомлення ряду американських ЗМІ про евакуацію частини співробітників посольства Сполучених Штатів Америки в Україні.