Група українських хакерів украла у іноземців понад $1 млн (ФОТО)

За час діяльності група заробила понад $1 млн.
Фото: прес-центр СБУ

Співробітники Служби безпеки України (СБУ) у координації з Кіберполіцією МВС, а також американськими та британськими партнерами провели масштабну спецоперацію з ліквідації потужного сервісу хакерів.

Як повідомляє прес-центр СБУ, під час операції було викрито хакерське угруповання, учасники якого здійснювали кібератаки на іноземні компанії, а також надавали платні послуги зі заміни IP-адрес іншим хакерам.

За попередніми оцінками, за час діяльності група заробила понад $1 млн.

У СБУ зазначають, що на відміну від "звичайних" VPN-сервісів, які можна легально купити та користуватися кожному, послуги зловмисників мали значно ширший функціонал.

Зокрема, дозволяли одразу підвантажувати через платформу комп'ютерні віруси, шпигунське забезпечення та інші шкідливі програми.

Таким чином, як зазначають експерти СБУ, це був суто "бандитський" сервіс, створений зловмисниками для зловмисників та не підконтрольний жодній владі чи правоохоронним органам.

У ході розслідування з'ясувалося, що організували його громадяни України, які перебувають у розшуку у тому числі й у іноземних правоохоронних органів. Адміністрували роботу сервісу з домашніх персональних комп'ютерів, а щоб уникнути відповідальності за свою протиправну діяльність, маскувались під різноманітними нікнеймами в мережі Darknet.

Послуги сервісу були популярні серед членів міжнародних угруповань хакерів, які регулярно:

– зламували системи державних та комерційних установ для збирання конфіденційної інформації;

– розповсюджували віруси-вимоги, які шифрують наявну на ПК інформацію та вимагають у користувача "викуп" за ключ;

- проводили DDoS-атаки, щоб паралізувати роботу систем і т.д.

Для легалізації отриманих від такої діяльності коштів зловмисники проводили складні фінансові операції з використанням низки онлайн-сервісів, у тому числі і заборонених в Україні.

На останньому етапі переведення в готівку їх переводили на платіжні картки розгалуженої мережі підставних осіб.

Під час обшуків, проведених за місцем фактичного проживання та перебування зловмисників та в їхніх автомобілях, виявлено та вилучено мобільні телефони, комп'ютерну техніку та інші речові докази протиправної діяльності.

Нагадаємо, у жовтні співробітники Кіберполіції викрили в Україні транснаціональне злочинне угруповання хакерів, яке завдало іноземним компаніям збитків на $120 млн.

Раніше повідомлялося, що кіберфахівці СБУ спільно з американськими правоохоронними органами заблокували на Херсонщині протиправну діяльність хакера. За попередніми даними, зловмиснику вдалося вкрасти десятки мільйонів доларів із рахунків фінансових установ Північної Америки.