Кібератака в Україні: Держспецзв'язку з'ясувала, як "зламували" держсайти

Кібератака в Україні
Розслідування масштабної кібератаки триває. Фото: Depositphotos

Масштабну кібератаку на українські державні сайти в ніч із 13 на 14 січня провели за допомогою програми-вайпера WhisperGate. Про це повідомили у Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації України.

Саме на цю програму вказала корпорація комп'ютерних технологій Microsoft, зазначили у Держспецзв'язку.

"На даний момент використання програми-вайпера WhisperGate, за класифікацією компанії Microsoft для знищення даних, зафіксовано в кількох установах, які стали жертвами атаки", - йдеться у повідомленні служби.

У Держспецзв'язку впевнені, що хакери намагалися завдати якомога більшої шкоди інфраструктурі державних електронних ресурсів.

За словами фахівців, заміна інформації державних сайтів, що зазнали хакерських атак, і знищення даних за допомогою вайпера є складовими однієї кібератаки.

Зазначимо, поки Держспецзв'язку з'ясувала лише, який був основний хакерський інструмент. Розслідування інциденту триває до з'ясування всіх обставин.

Нагадаємо, у ніч з 13 на 14 січня хакери атакували низку сайтів українських міністерств. В результаті перестали працювати веб-сторінки Міносвіти, МЗС, ДСНС, Кабміну.

У Мінцифри офіційно заявило , що "всі докази вказують на те, що за найбільшою за 4 роки кібератакою на сайти українських держструктур стоїть Росія".

У США також відреагували на атаку хакерів, заявивши, що дадуть "належну відповідь" Росії, якщо отримають докази того, що саме ця країна стоїть за спробою "злому" держсайтів.

Фото: Depositphotos