За кібератакою на держоргани України стоїть Росія – голова МВС

Кібератака, що сталася в ніч з 13 на 14 січня, була однією з найбільших за останні кілька років
Фото: Depositphotos

Кібератаку на органи державної влади, що відбулася в ніч на 14 січня, було сплановано та проведено спецслужбами держави-агресора.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, передає прес-служба відомства.

За словами Монастирського, кібератака, що сталася в ніч з 13 на 14 січня, була однією з найбільших за останні кілька років і була орієнтована на 70 державних установ та державних органів.

"Це фактично свідчить про те, що ця атака була масовою, скоординованою і, як стверджують наші фахівці з кіберполіції, СБУ та Держспецзв'язку, не була спрямована на шифрування даних для подальшого продажу, а саме на знищення цих даних. Саме тому ми можемо стверджувати, що цю кібератаку було здійснено спецслужбами нашого сусіда держави-агресора", – заявив Монастирський.

Він зазначив, що це вже не перша кібератака, яка проводилася на державні органи та установи.

Міністр підтвердив, що портал "Дія" в нормі і зламати його не вдалося.

"Щодо кібератаки на державний портал "Дія" можу стверджувати, що дані не постраждали. Такі висновки представили наші фахівці з кіберполіції. Вони провели аналіз даних, які нібито пропонувалися з порталу "Дія". Це виявилися зовсім інші дані, і це не було зливом інформації. Ця інформація вже була відома, пропонувалася та продавалася ще до 2019 року, тому нічого нового зловмисники не отримали", — розповів глава МВС.

Нагадаємо, у ніч з 13 на 14 січня хакери атакували низку сайтів українських міністерств. В результаті перестали працювати веб-сторінки Міносвіти, МЗС, ДСНС, Кабміну.

У Мінцифри офіційно заявило, що "всі докази вказують на те, що за найбільшою за 4 роки кібератакою на сайти українських держструктур стоїть Росія".

У США також відреагували на атаку хакерів, заявивши, що дадуть "належну відповідь" Росії, якщо отримають докази того, що саме ця країна стоїть за спробою злому держсайтів.

Джерело фото: Depositphotos