На реконструкцію аеропорту "Житомир" витратять понад 800 млн грн

Переможцем тендеру на реконструкцію аеропорту стала компанія "Онур Конструкціон Інтернешнл"
Фото: прес-служба Житомирскої міськради

У березні 2022 року розпочнеться реконструкція аеропорту "Житомир". Про це повідомив Житомирський міський голова Сергій Сухомлін.

Як передає прес-служба мерії, переможцем тендеру на реконструкцію аеропорту стала компанія "Онур Конструкціон Інтернешнл", яка знизила очікувану вартість закупівлі на 21 млн грн. Тендерна пропозиція склала 800,5 млн грн.

Раніше орієнтовна вартість закупівлі становила 450 млн грн. Мер пояснив, чому зросла вартість проекту.

"Злітно-посадкова смуга буде продовжено не до 2 100 метрів, як планувалося раніше, а до 2 500 метрів (зараз її довжина 1 650 метрів). Також у проєкт додали будівництво інших об'єктів аеропортної інфраструктури, таких як: перон для вантажних літаків, радіотехнічного обладнання, влаштування світлосигнального обладнання, розширення пасажирського перону і так далі", – розповів Сухомлін.

За його словами, минулорічний тендер було скасовано Антимонопольним комітетом через скарги його учасників.

Міський голова зазначив, що рішення про переможця тендеру ще не є остаточним: формально є 10 днів на його оскарження.

"Договір про початок робіт підпишемо через 10 днів, і в березні вже розпочнеться реконструкція аеропорту", – наголосив Сухомлін.

На реконструкцію аеродромного комплексу у бюджеті громади передбачено 50 млн грн. Іншим джерелом фінансування є державний бюджет, що підтвердив Кабінет міністрів України.

У мерії нагадали, що аеропорт "Житомир" може приймати міжнародні рейси: минулого року Кабінет міністрів надав йому статус міжнародного.

Раніше повідомлялося, що 12 серпня 2021 року у міжнародному пункті пропуску аеропорту "Житомир" було оформлено перший літак.

Аеропорт "Житомир" відкрили у 1939 році, проте після 1990 року він перестав приймати рейси, через що у 2011 році у нього забрали Сертифікат цивільного аеропорту.

Відновити сертифікат вдалося в 2015 році, а в 2016 аеропорт прийняв перший (технічний) рейс після 25 років простою.