НБУ курс:

USD

41,44

--0,01

EUR

46,24

+0,13

Готівковий курс:

USD

41,74

41,65

EUR

46,60

46,40

26 млн грн збитків: на оборудках з пальним викрито ексочільників підрозділу СБУ

26 млн грн збитків: на оборудках з пальним викрито ексочільників підрозділу СБУ
У підозрюваних знайшли арсенал зброї. Фото: СБУ

Співробітники Головного управління внутрішньої безпеки Служби безпеки та детективи Національного бюро викрили схему розкрадання коштів, виділених на закупівлю пального для потреб Служби безпеки України у 2022 році.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Слідство встановило, що до організації корупційної схеми були причетні колишній керівник Департаменту господарського забезпечення СБУ та його перший заступник. Обидва раніше були звільнені з посад.

Повідомляється, що фігуранти справи організували придбання паливно-мастильних матеріалів для службових автомобілів та бронетехніки СБУ за завищеними цінами. Для цього вони залучили кілька підконтрольних комерційних структур у Києві, які займаються торгівлею нафтопродуктами.

Щоб приховати оборудку, експосадовці вносили недостовірні відомості до фінансово-господарської та звітної документації. Внаслідок цього державі завдано понад 26 млн грн збитків.

Під час обшуків за місцем проживання підохрюваних та в офісах афілійованих компаній було виявлено понад 11 млн грн готівкою. Крім того, вилучено незареєстровану зброю, зокрема бойові гранати, пістолети-кулемети, ручний гранатомет, бойові пістолети та понад 500 набоїв.

Наразі проводяться подальші слідчі дії та експертизи для встановлення повного обсягу зловживань та притягнення винних до відповідальності.

Дії експосадовців кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 (розтрата чужого майна в умовах воєнного стану, в особливо великих розмірах) та ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності інших військових формувань).

Наразі вирішується питання щодо обрання фігурантам запобіжного заходу. Їм загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.