НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

Аграрії трьох областей України завершили сівбу озимого ріпаку

Аграрії трьох областей України завершили сівбу озимого ріпаку
Фото: ua.depositphotos.com

Українські аграрії вже засіяли 639,9 тис. га озимих зернових культур. Наразі сівбу проводять у Вінницькій, Львівській та Чернівецькій областях.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Згідно з повідомленням Міністерства аграрної політики, аграрії з 18 областей України проводять сівбу озимого ріпаку.

За останніми даними, засіяно:

  • озимої пшениці — 101,1 тис. га,
  • озимого ячменю — 3,7 тис. га,
  • озимого жита — 0,4 тис. га,
  • озимого ріпаку — 534,7 тис. га.

Завершили сівбу озимого ріпаку аграрії Волинської, Рівненської та Тернопільської областей.

Аграріїв попереджають про складні погодні умови передпосівного періоду

Погодні умови цьогорічного передпосівного періоду в Україні виявилися достатньо складними і загалом малосприятливими для накопичення вологи в ґрунті. До такого висновку у своєму серпневому звіті дійшли фахівці Національної академії аграрних наук.

"Погодні умови нинішнього передпосівного періоду виявилися досить складними для отримання своєчасних сходів озимих зернових культур у разі проведення їх сівби в порівняно ранні строки, що є недоцільним та може призвести до зрідження посівів, а в окремих випадках і до пересіву озимини", – зауважують експерти.

Разом з тим останніми роками посушливі умови на більшій частині території України по завершенні календарного літа відмічаються майже завжди, що загалом не перешкоджає вирощувати значні врожаї озимих зернових культур. Для прикладу, як і цього року, в серпні 2018 року випало не більше 1 мм опадів, але середній рівень урожайності пшениці озимої відповідно у 2019 р. становив 4,16 т/га, а валовий збір зерна – 28,8 млн тонн.

"Тобто на сьогоднішній день висловлювати особливе занепокоєння щодо несприятливих умов для сівби дещо зарано, але при цьому не слід нехтувати основними агротехнічними вимогами, що іноді відбувається за сівби озимих зернових культур в окремих господарствах за тривалої несприятливої погоди", – підкреслюють експерти.

Зауважимо, одночасно аграрії вже почали збирати кукурудзу. Станом на 30 серпня в Україні намолочено майже 33 млн тонн нового врожаю, який зібраний на площі 8 511 тис. га. 

Джерело фото: ua.depositphotos.com