НБУ курс:

USD

41,18

--0,02

EUR

45,24

+0,02

Готівковий курс:

USD

41,45

41,40

EUR

45,70

45,56

Ціни на картоплю в Україні встановлюють нові рекорди: скільки просять за кілограм

картопля
Фото: Freepik

Ажіотаж на ринку картоплі в Україні не вщухає, навіть попри те, що досі триває збирання цієї продукції у господарствах. Лише за останній тиждень ціна на цей овоч зросла в середньому на 19%.

Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit. 

Ажіотаж на ринку картоплі 

Експерти пояснюють подорожчання картоплі зниженням врожайності цієї культури через несприятливі погодні умови влітку.

При цьому фермери зазначають, що через посуху, яка спостерігалася в основних регіонах виробництва картоплі, дуже високий відсоток некондиційної продукції, яка не підлягає тривалому зберіганню.

Ціни на картоплю

За даними щоденного цінового моніторингу проєкту, сьогодні українські фермери пропонують до продажу картоплю по 17-25 грн/кг, причому тільки за останній тиждень ціна на цей овоч в Україні зросла в середньому на 19%.

"Причиною зростання цін у цьому сегменті, як і раніше, залишається підвищений попит з боку оптових компаній, які продовжують закуповувати цю продукцію для закладання на зберігання. При цьому в деяких регіонах через рясні дощі збирання врожаю картоплі дещо ускладнене, що додатково надає підтримку зростанню цін на дану продукцію", - підкреслюють аналітики.

Вони зауважують, що сьогодні ціна на картоплю в Україні в середньому вже у 2,8 раза вища, ніж в аналогічний період минулого року.

"Великі гравці ринку не поспішають із продажами основних обсягів картоплі, оскільки розраховують на більш високі ціни в цьому сегменті ще в першій половині поточного сезону", - повідомляють експерти.

Картопля цієї зими може коштувати 50-55 грн за кг 

Картопля в українських супермаркетах цієї зими може коштувати 50-55 грн за кілограм. Такий прогноз аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка озвучив в ефірі Українського радіо.

"Для кінцевого споживача з усіма витратами, того ж супермаркету, який також має свою націнку, я думаю, що ми можемо спокійно підійти до 50 грн за кілограм, це точно. Тобто 50-55 грн – це ціна, яка може бути за кілограм картоплі. Але це такий оптимістичний варіант. Реалістичний може бути навіть трохи більшим, тобто і 60 грн", – прогнозує експерт.

Нагадаємо, що у вересні 2024 року в розпал збору врожаю Україна розпочала імпорт картоплі з Польщі та Литви через спекуляції щодо потенційного дефіциту якісної продукції в поточному сезоні.