НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Ціни на картоплю в Україні вже вдвічі вищі, ніж рік тому

картопля
Картопля на гуртовому ринку «Шувар» у Львові. Фото: facebook.com/Shuvar

В Україні стрімко зростає попит на картоплю, що сприяє подальшому подорожчанню цього овочу. Наразі українські фермери пропонують картоплю до продажу по 12-18 грн/кг, що в середньому на 16% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Зазначається, що зростання цін учасники ринку пояснюють досить високим попитом на картоплю з боку місцевих оптових компаній і роздрібних мереж.

"При цьому ажіотаж у цьому сегменті підігрівається чутками про нестачу якісної картоплі в поточному сезоні", - зауважують аналітики.

Так, наразі українські фермери пропонують картоплю до продажу по 12-18 грн/кг, що в середньому на 16% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Як зазначають самі виробники, зростанню темпів збуту також сприяло зниження виробництва картоплі в країні.

Аналітики нагадують, що через аномальну посуху цього року в основних регіонах виробництва врожайність картоплі помітно знизилася. Також, несприятливі погодні умови не кращим чином позначилися і на якісних характеристиках овочу.

Наразі оптова ціна на картоплю в Україні вже в середньому у 2 рази вища, ніж на початку вересня 2023 року.

"При цьому багато учасників ринку не прогнозують ослаблення торгової активності в цьому сегменті найближчим часом", - підкреслюють аналітики.

Зауважимо, на ринку картоплі в Україні вже тривалий час спостерігається зростання цін. Нинішні ціни на один із основних продуктів для українців є найвищими, як мінімум, за останні 5 сезонів.