НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Ціни на пшеницю досягли двомісячного максимуму після атаки Росії на зерновоз у Чорному морі

Ціни на пшеницю досягли двомісячного максимуму після атаки Росії на зерновоз у Чорному морі
Фото: Telegram Володимира Зеленського

Ф'ючерси на пшеницю на Чиказькій товарній біржі піднялися на 2,2%, досягнувши $5,9175 за бушель — найвищого показника з липня цього року. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє Bloomberg.

Це зростання відбулося після того, як Україна заявила, що Росія здійснила ракетний удар по судну, яке перевозило зерно.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що корабель, який віз пшеницю до Єгипту, був уражений ракетою після виходу з українських вод.

"Російська ракета проти вантажу пшениці для Єгипту. Сьогоднішній удар у Чорному морі – по звичайному цивільному судну одразу після виходу з українських територіальних вод. За попередніми даними, на щастя, обійшлося без людських втрат", - написав він.

Зростання цін на зерно відбулося під час сесійної паузи на біржі, коли торги відновилися після ранкової перерви. Це сталося напередодні публікації щомісячного звіту Міністерства сільського господарства США про попит та пропозицію зернових, що може вплинути на подальший розвиток ринку.

Хоча волатильність ринку зернових вже не є такою гострою, як на початку війни в 2022 році, вплив конфлікту в Чорному морі продовжує позначатися на цінах. Зокрема, менші врожаї в Росії, найбільшому експортері пшениці, а також у таких країнах, як Франція, підтримують високу вартість зерна, незважаючи на збільшення виробництва фермерами.

Як відреагували в Україні

У відповідь на цю атаку Мінвідновлення опублікувало пост, в якому написало, що Росія крилатою ракетою атакувала цивільне судно із українським зерном, яке прямувало до Єгипту.

"Росія системно атакує портову інфраструктуру, що прямо впливає на продовольчу безпеку в світі. За час повномасштабного вторгнення відбулось понад 50 таких атак, внаслідок яких пошкоджень зазнали більше 280 об’єктів портової інфраструктури, знищено – понад 100 тисяч тон агропродукції. Світ же має відповідно реагувати та посилювати санкційний тиск на Росію за порушення міжнародного морського права", – заявив віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад та територій Олексій Кулеба.

За його словами, Україна і далі буде забезпечувати ефективну роботу Українського коридору в Чорному морі, щоб всі країни Африки та Близького Сходу отримували необхідну продукцію.

Додамо, станом на початок вересня запаси пшениці в Україні становлять 18,7 млн тонн, що значно менше середньорічних показників попередніх сезонів, коли цей показник перевищував 20 млн тонн. 

Аналітики зазначають, що якщо експорт триватиме на рівні 2 млн тонн на місяць, то пшениці може вистачити до березня-квітня наступного року. Однак обсяг пшениці для експорту буде невеликим, і зазвичай ціна зростає через зменшення пропозиції.