НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Експорт української кукурудзи може скоротитися вдвічі: у чому причина

Експорт української кукурудзи може скоротитися вдвічі: у чому причина
Фото: Kurkul.com

Інтерес до української кукурудзи посилився на тлі новин про зниження врожаю як в Україні, так і в Південній Америці. Попит на новий врожай української кукурудзи різко зріс, імпортери активізувалися, тоді як пропозиція від фермерів залишається обмеженою, а найбільше продають агрохолдинги. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба Всеукраїнської аграрної ради з посиланням на аналітичний відділ сільськогосподарського кооперативу ПУСК.

Українська кукурудза стикається з конкуренцією 

Зазначається, що у вересні Україна експортувала 200 тисяч тонн кукурудзи, але основні обсяги експорту очікуються в жовтні, листопаді та грудні.

Минулого маркетингового року Україна експортувала близько 30 мільйонів тонн кукурудзи. Однак цього сезону очікуються значно менші обсяги через зменшені запаси.

Аналітики  прогнозують цьогорічний врожай кукурудзи на рівні 21-22 мільйонів тонн, з яких близько 5 мільйонів буде спожито на внутрішньому ринку. Натомість експортний потенціал кукурудзи оцінюється на рівні 15-17 мільйонів тонн, що майже вдвічі менше.

При цьому глобальні ринки демонструють високий попит на українську кукурудзу, особливо в Європі.

"Іспанія буквально всмоктує українську кукурудзу: до кінця минулого тижня ціна піднялася до $222-224 за тонну, тоді як на початку тижня стартувала з $215. Португалія також підключилася до закупівель," - підкреслюють аналітики.

Вони додають, що українська кукурудза стикається з конкуренцією з  боку США.

"Американські експортери пропонують кукурудзу на $2-3 за тонну дешевше, що змушує імпортерів, зокрема Іспанію, переходити на американську кукурудзу в листопаді та грудні," - повідомляють аналітики.

За їхніми прогнозами, ціни на кукурудзу, як очікується, продовжать зростати у другій половині сезону. 

"Ми вже бачимо тенденції до підвищення. До кінця року умовна ціна може сягнути $200-205 за тонну, а навесні — навіть $220-230. Однак у найближчі 2-3 тижні можливе тимчасове просідання цін до $175-178 за тонну," — підсумовують аналітики.

Нагадаємо, станом на 13 вересня в Україні намолочено 39,06 млн тонн нового врожаю, який зібраний на площі 10,9 млн га. Кукурудзи аграрії вже зібрали 1,1 млн тонн.

Активний попит та нестача пропозицій надають підтримку цінам на  кукурудзу 

На ринку фуражної кукурудзи минулого тижня продовжувала домінувати підвищувальна цінова динаміка. Дана ситуація пояснювалась активним попитом трейдерів та відповідною динамікою на експортному напрямку, але кількість пропозицій зернової залишалась недостатньою.

Також підтримку цінам надавало занепокоєння стосовно скорочення врожаю кукурудзи порівняно з минулим роком.

Так, ціни на дану зернову, за даними "АПК-Інформ" фіксувалися здебільшого в межах 7200-8600 грн/т СРТ. Більш активно покупці підвищували мінімальні ціни попиту.