НБУ курс:

USD

41,22

-0,00

EUR

45,52

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,48

41,40

EUR

45,85

45,67

Індекс продовольчих цін ФАО у вересні зріс на 3%: найбільше здорожчали цукор і зернові

Індекс продовольчих цін ФАО у вересні зріс на 3%: найбільше здорожчали цукор і зернові
Ілюстрація: freepik

Світові ціни на продовольчі товари у вересні зросли найшвидше за 18 місяців, при цьому котирування зросли для всіх охоплених груп товарів, очолюваних цукром.

Про це повідомила Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO).

У вересні індекс продовольчих цін ФАО, що відображає зміни світових цін на продовольство, зріс на 3,0% порівняно з серпнем і склав 124,4 пункти. Це на 2,1% більше, ніж у відповідний період минулого року.

Найбільше зростання було зафіксовано на цукор (+10,4%), через зниження врожайності в Бразилії та рішення Індії обмежити використання цукрової тростини для виробництва етанолу, що могло вплинути на експорт.

Індекс цін на зернові підвищився на 3,0% у зв'язку з подорожчанням пшениці та кукурудзи через несприятливі погодні умови в Канаді та ЄС. Водночас ціни на рис знизилися на 0,7%.

Рослинна олія зросла в ціні на 4,6%, особливо пальмова, соєва та соняшникова олії, що було зумовлено зниженим виробництвом у Південно-Східній Азії та США.

Індекс цін на молочну продукцію піднявся на 3,8%, причому котирування зросли на незбиране сухе молоко, сухе знежирене молоко, масло та сир. Ціни на м'ясо зросли на 0,4%, зокрема на м'ясо птиці через високий попит на бразильську продукцію.

ФАО підвищила прогноз світового виробництва зернових

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) незначно підвищила прогноз світового виробництва зернових у 2024 році до 2 853 мільйонів тонн. Це зростання стало можливим завдяки перегляду в бік збільшення виробництва пшениці та рису, що компенсувало скорочення врожаю грубих зерен.

Очікується, що світове виробництво пшениці у 2024 році зросте на 0,5% завдяки кращим перспективам у Австралії, попри зниження врожайності в Європейському Союзі через несприятливі погодні умови.

Водночас виробництво грубих зерен може скоротитися на 0,8% через зниження врожаїв у ЄС, яке не буде компенсоване навіть очікуваним зростанням виробництва кукурудзи у США. Прогнозується, що виробництво рису досягне рекордного рівня – 539,2 мільйона тонн (+0,9%).

Загальне споживання зернових також зросте на 0,4%, а глобальні запаси збільшаться на 1,2%, зокрема запаси рису зростуть найбільш значно. Це призведе до глобального співвідношення запасів зернових до використання на рівні 30,6%, що ФАО розглядає як "адекватну перспективу пропозиції".

Проте міжнародна торгівля зерновими, за прогнозом, зменшиться на 2,7% до 488,1 млн тонн, хоча можливе зростання імпорту в Африці та на Близькому Сході може сприяти відновленню торгівлі рисом у 2025 році.

Додамо, що на українському ринку у секторі виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів ціни зросли на 10,5%. Ціни на виробництво молочних продуктів збільшилися найбільше – на 17,8%, зокрема в Україні – на 16,7%. Також ціни на виробництво м'яса зросли на 16,4%, включаючи підвищення в Україні на 16,4%.