НБУ курс:

USD

41,21

--0,06

EUR

45,96

--0,24

Готівковий курс:

USD

41,55

41,45

EUR

46,55

46,39

Перелік сільгосптехніки з компенсацією вартості збільшився до 11,3 тис. найменувань

Перелік сільгосптехніки з компенсацією вартості збільшився до 11,3 тис. найменувань
Фото: ua.depositphotos.com

Перелік української сільськогосподарської техніки та обладнання українського виробництва, вартість яких частково компенсується на рівні 25%, в рамках державної програми підтримки сільгоспвиробників, розширено до 11 314 номенклатурних одиниць. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомило Міністерство економіки.

У відомстві зазначили, що участь у програмі беруть 126 українських підприємств машинобудування для АПК.

За словами очільниці Мінекономіки Юлії Свириденко, перелік української техніки, за придбання якої держава компенсує аграріям 25% від вартості, було збільшено ще на 50 позицій. Аграрії отримають вже понад 150 млн грн компенсації за придбану техніку в межах програми.

"Завдяки державній підтримці ми прагнемо надати поштовх розвитку українського машинобудування і допомогти нашим виробникам техніки та обладнання стати більш конкурентоздатними на ринку, а аграріям — допомогти на вигідних умовах оновити автопарк", — підкреслила Свириденко.

Як отримати компенсацію за придбану техніку чи обладнання

Для того, щоб скористатися державною програмою підтримки та отримати 25% компенсації вартості за придбану техніку чи обладнання, агровиробник має обрати постачальника з Переліку на сайті Мінекономіки, придбати необхідну техніку та подати до уповноваженого банку заявку та підтвердні документи.

Виробники, які бажають включити свою техніку до Переліку, можуть звернутися до Мінекономіки через офіційну електронну пошту — [email protected]. Заявка повинна бути подана в електронній формі з використанням електронного підпису або інших засобів ідентифікації, що дозволяють встановити особу керівника або уповноваженої особи.

В Мінекономіки зауважують, що перелік техніки та обладнання регулярно оновлюється після перевірки локалізації виробництва. Відповідність виробників встановлюється згідно з критеріями, зазначеними у Постанові Кабінету міністрів від 1 березня 2017 року № 130 (зі змінами).

Додамо, що цього року на реалізацію програми в бюджеті передбачено 1 млрд грн. За розрахунками Мінекономіки, підтримкою від держави зможуть скористатись близько 4 000 аграріїв.

Нагадаємо, програма часткової компенсації державою вартості сільгосптехніки та обладнання українського виробництва в Україні стартувала 8 квітня.

Станом на середину серпня вже 90,9 млн грн виплатили  банки аграріям за програмою часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання українського виробництва.

Експерти високо оцінюють її перспективи як рушія для створення потужного українського машинобудівного кластера, проте висувають і ряд зауважень, які варто було б проробити уряду та Мінекономіки. Детальніше про це читайте в статті Delo.ua.

Фото: ua.depositphotos.com