НБУ курс:

USD

41,25

+0,03

EUR

45,71

--0,44

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,15

46,00

Перші аукціони "Земельного банку" принесли державі понад 35 мільйонів гривень

Перші аукціони "Земельного банку" принесли державі понад 35 мільйонів гривень
Перші аукціони "Земельного банку" принесли державі понад 35 мільйонів гривень

1 жовтня 2024 року в системі "Прозорро.Продажі" відбулися перші 16 онлайн-аукціонів з суборенди державних сільськогосподарських земель у межах проєкту "Земельний банк". За результатами аукціонів, загальна сума переможних ставок перевищила 35 мільйонів гривень, що підтвердило успішність реформи управління державними землями.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомили у Міністерстві економіки.

Перші лоти включали 16 земельних ділянок у Вінницькій області, загальною площею 1075 гектарів. У змаганні за ці землі взяли участь 94 учасники, серед яких були як фермерські господарства, так і великі агрохолдинги, зареєстровані в області.

Висока конкуренція сприяла підвищенню вартості суборенди земельних ділянок у понад 8 разів порівняно з початковими цінами. Середня вартість суборенди на цих аукціонах становила 33 тисячі гривень за гектар.

Найдорожчий лот

Найдорожчим лотом стала земельна ділянка площею 262 гектари у Калинівській міській територіальній громаді. Її початкова ціна становила 1,1 мільйона гривень, а фінальна вартість після торгів зросла до 8,5 мільйона гривень без ПДВ. За право оренди цієї ділянки змагалися 44 учасники, а переможцем стало місцеве агропідприємство.

Другим за вартістю став лот площею 170 гектарів, також у Калинівській громаді. За нього боролися 45 учасників, і в результаті ціна зросла з початкових 755 тисяч гривень до 5,5 мільйона гривень.

Найбільша конкуренція спостерігалася за земельну ділянку площею 38 гектарів, також у Калинівській громаді. За неї змагалися 51 учасник, і початкова ціна суборенди зросла з 170 тисяч гривень до 1,2 мільйона гривень.

За кожен лот змагалися понад 30 учасників

За словами очільниці відомства Юлії Свириденко, висока конкуренція на аукціонах переконливо свідчить про успішний запуск проєкту. У середньому на кожному з торгів брали участь 31 учасник, що дозволило збільшити ціну суборенди у 8 разів.

Це свідчить про значний інтерес з боку аграріїв та готовність вкладати інвестиції у сільськогосподарські ділянки на прозорих та конкурентних умовах.

Повідомляється, що протягом наступного тижня заплановано ще 4 аукціони із суборенди державних земель сільськогосподарського призначення у Вінницькій області. Всього до кінця 2024 року планується провести близько 1900 аукціонів щодо оренди понад 100 тисяч гектарів земель у 20 областях України.

Переможцями торгів стали 10 учасників

Загалом переможцями торгів стали 10 учасників. Якщо протягом 20 робочих днів вони укладуть договір суборенди, а після цього впродовж наступних 5 робочих днів сплатять запропоновану вартість, то загальний економічний ефект від перших аукціонів може перевищити 42,5 млн гривень.

Після сплати переможці отримають право користування земельними ділянками терміном на 14 років.

Зазначається, що проєкт відкриває рівні можливості для всіх аграріїв: від великих агро-корпорацій до малих фермерів, які прагнуть розширити свій бізнес. А також для початківців та переселенців, які хочуть розпочати аграрну справу.

Нагадаємо, 17 вересня Фонд державного майна України презентував новий проєкт "Земельний банк", який має на меті реформувати ринок державних сільськогосподарських земель. Захід організовано спільно з проєктом USAID/UKaid "Діяльність у рамках реформи державних підприємств України" (SOERA). Проєкт дозволяє аграріям орендувати державні землі через онлайн-аукціони в системі "Прозорро.Продажі".

Для ознайомлення з лотами та участі в торгах можна скористатися електронною торговою системою "Прозорро.Продажі" або зайти на вебсайт "Земельного банку" в розділ "Мапа".