НБУ курс:

USD

41,21

+0,02

EUR

44,92

--0,03

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,50

45,35

Підприємство на Кіровоградщині переробляє каштани: що з них роблять

Підприємство на Кіровоградщині переробляє каштани: що з них роблять

У селі Липняжка на Кіровоградщині збирають і переробляють каштани для українських та міжнародних фармацевтичних компаній. Підприємство планує зібрати близько 70 тонн каштанів, які відправляють до таких країн, як Китай, США, Польща, Німеччина, Чехія та Болгарія.

Про це повідомляє SEEDS.

Керівник підприємства Петро Халазій зазначив, що українська продукція популярна завдяки відсутності великої кількості гербіцидів і отрутохімікатів, а 90% каштанів — це "дикорос", що значно підвищує їхню цінність порівняно з вирощеними на плантаціях.

Процес переробки починається з подрібнення, після чого каштани відправляють на сушіння, яке проводять за допомогою відходів соняшнику — екологічно та економічно вигідного палива. З 70 запланованих тонн для переробки вже прийнято 46 тонн сировини.

Ціна каштанів залежить від обсягів: при оптових закупівлях вона становить до 10 грн за кілограм, а при роздрібних — 6-7 грн, зауважує технолог Ганна Ахмет.

Повідомляється, що каштани широко використовують у фармацевтиці та косметології. За словами Жанни Стручковської, керівниці фармацевтичного підприємства, вони мають протинабрякові, протизапальні та протибольові властивості, корисні для зміцнення судин і розрідження крові. На основі кінського каштана виготовляють різноманітні лікарські засоби, включаючи таблетки, капсули, свічки та ін'єкції.

Додамо, минулорічний врожай приніс українським агрокомпаніям утричі більший прибуток від очікуваного. Найбільше аграрії заробили на продажі кукурудзи.