НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Попит та ціни на помідори в Україні стрімко зростають: деталі ринку

Попит та ціни на помідори в Україні стрімко зростають: деталі ринку
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Останніми тижнями на ринку помідорів в Україні спостерігається активний ріст цін. Основною причиною є значне скорочення пропозиції томатів із місцевих господарств, у той час як попит залишається стабільним.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це пишуть аналітики EastFruit.

Це підсилює ріст цін як на тепличні, так і на ґрунтові томати.

Станом на 13 вересня, українські виробники продають тепличні помідори за ціною 50-60 грн/кг, що на 17% вище, ніж минулого тижня. Це є найвищим рівнем цін на томати за останні 7 років.

Зростання попиту з боку роздрібних мереж та оптових компаній також сприяє підвищенню цін. Крім того, подорожчання ґрунтових томатів та обмежена пропозиція продукції відкритого і закритого ґрунту підсилюють цей тренд.

Зазначимо, що сьогоднішні ціни на тепличні помідори вдвічі перевищують рівень вересня 2023 року.

Які ціни на овочі

Зауважимо, помідори в Україні дорожчають вже третій тиждень поспіль. Через несприятливі погодні умови багато фермерів втратили значну частину врожаю ґрунтових томатів.

Також стрімко зростає попит на картоплю, що сприяє подальшому подорожчанню цього овочу. Українські фермери пропонують картоплю до продажу по 12-18 грн/кг, що в середньому на 16% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

А от тепличні комбінати України змушені знижувати відпускні ціни на огірки. Але навіть після здешевлення, ціна на огірки в середньому вдвічі вища, ніж на початку вересня минулого року.

Джерело фото: ua.depositphotos.com